Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
7°C
JUTRI
26°C
6°C
Oceni objavo

OBNOVA SPOMENIKA V TREBNJEM IN DOKONČANJE OBNOVE SPOMENIKA V DOBRNIČU

 

Na vrhu trebanjskega pokopališča stoji velik spomenik s poimenskim seznamom in seznamom neznanih 200 padlih borcev NOB ter žrtev fašističnega nasilja v Trebnjem in njeni bližnji okolici.
V teh dneh so ga strokovnjaki, ki se ukvarjajo z obnavljanjem spomenikov in črkoslikarstvom, prenovili, tako, da je zopet  dobil lep videz in je zopet dominanten ter v ponos vsem, ki jim je kaj do vrednot in spomina na NOB. Na spomeniku je bilo treba med drugim obnoviti kar 600 znakov. Finančna sredstva za obnovo spomenika je Združenju borcev za vrednote NOB Trebnje zagotovila občina Trebnje.

Ravno tako smo s sredstvi, ki jih namenja Občina Trebnje za obnovo spominskih obeležij letos končali obnovo grobnice na pokopališču v Dobrniču, ki je evidentirana kot enota nepremične kulturne dediščine in kjer je pokopanih 100 domačinov, padlih v NOB. Grobnica je bila urejena leta 1968 po zamisli arhitektov J. Zemljica in P Mikliča. Dokončali smo obnovo črk in spomenik očistili.

 ZB za vrednote NOB Trebnje si zelo prizadeva, da bi bili vsi spomeniki na območju Trebnjega oziroma na območju delovanja Krajevnih organizacij Trebnje, Velika Loka in Dobrnič  tudi v prihodnje zgledno vzdrževani in v ponos vsem, ki jim je drag spomin na epohalni boj NOB

 

Trebnje  14.10,2020                                                                       Žarko Vuković 

 

                                                                                           

Oglejte si tudi