Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
20°C
7°C
Oceni objavo

Občina Trebnje bo z dodatno odobrenimi sredstvi še razširila nabor aktivnosti v sklopu Evropskega tedna mobilnosti 2020 (16.-22. september 2020)

Ministrstvo za infrastrukturo je maja letos objavilo javni razpis za sofinanciranje priprav in izvedbe aktivnosti Evropskega tedna mobilnosti v letu 2020 v okviru projekta LIFE IP CARE 4 CLIMATE, saj so  glede na trenutno stanje na področju trajnostne mobilnosti v Sloveniji sklenili, da je poleg izvedbe ETM v času med 16. in 22. septembrom aktivnosti promocije in ozaveščanja o trajnostni mobilnosti nujno potrebno vsebinsko obogatiti ter časovno razširiti.

Občina Trebnje se je že pred oddajo prijave na javni razpis s pristopno listino Evropskega tedna mobilnosti 2020 šesto leto zapored zavezala k izvedbi ukrepov, ki imajo dolgoročnejši vpliv na prebivalce ter jih aktivno spodbujajo k spremembi potovalnih navad in načinu razmišljanja v bolj trajnostno naravnane kot so hoja, kolesarjenje, uporaba javnega prevoza, skupne vožnje, parkiranje zunaj mestnih jeder, itd., saj se zavedamo vse večje pomembnosti ozaveščanja in promocije trajnostne mobilnosti skozi vse leto ter tudi ustvarjanja pogojev, ki trajnostno mobilnost omogočajo.

Izmed bogatega nabora aktivnosti, ki so bile v sklopu javnega razpisa na voljo, bomo v občini Trebnje poleg sedaj že tradicionalnega Dneva brez avtomobila (22. september 2020), ko se center mesta spremeni v prostor za predstavitve različnih institucij, podjetij in organizacij, ki skrbijo za našo varnost v prometu in spodbujajo razvoj trajnostne mobilnosti, in spremljajočih aktivnosti, izvedli še aktivnosti Peš kažipotov in PARK(irnega) dneva oziroma v našem primeru kar PARK(irnega) tedna.

Postavitev Peš kažipotov na izbranih lokacijah v kraju je ukrep, ki z navedbo porabe časa in prehojenih korakov spodbuja k hoji po opravkih. Peš kažipoti se od običajnih razlikujejo v tem, da poleg smeri označujejo tudi čas hoje v minutah in število korakov do označene lokacije. Peš kažipot označuje za hojo varne in udobne poti.

Ljudje v vsakdanjem življenju vse manj hodimo. Podatki kažejo, da z avtom opravimo tudi zelo veliko poti, ki so res kratke in bi jih bilo enostavno opraviti peš. To je slabo za naše zdravje in za zdravje našega okolja. Hkrati je to slabo za naše kraje, saj se po njih vozi več motornih vozil, kot bi bilo treba in  ta vozila, ko so parkirana, zasedajo tudi veliko javnega prostora ob šolah, trgovinah, ustanovah in gostinskih lokalih. Izkušnje krajev, ki so se odločili omejiti vožnjo avtomobilov v središču kažejo, da se tudi njihovo gospodarstvo razvija hitreje odkar spodbujajo hojo in so urejeni po meri ljudi. Vse to so razlogi za to, da spodbujamo ljudi  k  hoji v vsakdanjem življenju.

Peš kažipot prebivalcem pokaže, kako blizu so pomembnejše lokacije v kraju. S tem, ko je ta informacija izražena v minutah, ljudem sporočimo, da gre za kratko pot, število potrebnih korakov pa ljudem sporoči še, kolikšen dnevni delež priporočenih korakov bodo opravili s hojo do označene lokacije. Temu poudarku bo namenjena tudi tabla, ki obvešča o koristnosti hoje v vsakdanjem življenju.

Park(irni) dan pomeni dogodek, kjer občani ter lokalne interesne skupine sodelujejo z namenom začasne preureditve parkirnih mest v začasne javne površine. Posamezna parkirna mesta se preuredijo v začasen javni park oz. začasen javni prostor. Tovrstna dejavnost pomeni novo obliko rabe začasnih javnih površin v naseljih.

Namen park(irnega) dneva je opozoriti na pomembnost nezazidanih površin oz. ne zaparkiranih površin v mestnem okolju. Čeprav so preureditve začasne narave, je cilj pritegniti čim večje število prebivalcev k uporabi javnega prostora, ki ga sicer zasedajo avtomobili na drugačen način in k udeležbi na dogodkih, ki bodo potekali na teh površinah.

Parkirne površine se lahko preuredi na način, da spominjajo na park, delujejo kot javni prostor in omogočajo izvedbo raznih dogodkov ali so zgolj ureditve, ki omogočajo posedanje in druženje.

Če smo zbudili vaše zanimanje in želite več informacij o Evropskem tednu mobilnosti v občini Trebnje, obiščite našo spletno stran www.trebnje.si, kjer smo za namen promocije trajnostne mobilnosti ustvarili podstran Evropski teden mobilnosti. Na podstrani bomo z vami delili vse aktualne informacije vezane na izvedbo omenjenih aktivnosti, navedena pa sta tudi kontaktna elektronska naslova.

 

Oddelek za splošne zadeve
Občinska uprava Občine Trebnje

 

 

 

Oglejte si tudi