Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
7°C
JUTRI
26°C
5°C
Oceni objavo

Na 52. Mednarodnem taboru likovnih samorastnikov že ustvarjajo

V edinstvenih in navdihujočih prostorih bo sedem umetnikov iz šestih držav ustvarjalo vključno do petka, v soboto pa bodo s svojimi umetninami obogatili zbirko več kot 1300 del, ki jih hrani Galerija likovnih samorastnikov Trebnje. Začel se je 52. Mednarodni tabor likovnih samorastnikov.

Na javno povabilo je odzvalo 27 umetnikov, strokovni svet galerije jih je za ustvarjanje na letošnjem taboru izbral sedem. Nekateri so že stari znanci galerije, drugi so v Trebnjem prvič. 

»Tabor s svojo mednarodno noto, povezovanjem, sodelovanjem različnih umetnosti in generacij pomembno doprinaša k razvoju urbane kulture, kulture mesta, in oblikuje nove možnosti za oseben razvoj domačinov in drugih obiskovalcev,« pravi direktorica Centra za izobraževanje in kulturo Trebnje, v okviru katerega deluje tudi Galerija likovnih samorastnikov Trebnje, Patricija Pavlič.  

Marion Alexandre (Francija), Samaneh Atef Derakhshan (Iran), Tomaž Hartman (Slovenija), Sandrine Lepelletier (Francija), Martin Pap (Srbija) in Giuliano Zoppi (Italija) so se ljubiteljem umetnosti predstavili na slovesnem odprtju v soboto, Vlasta A. Gottstein (Slovenija/Nemčija) se je pridružila kasneje. Umetnike je predstavila Andrejka Vabič Nose, tabor je odprl župan Občine Mirna Dušan Skerbiš, prireditev je povezovala Petra Krnc Laznik, za izjemen glasbeni biser pa so poskrbeli mladi glasbeniki, združeni v Godalni orkester Glasbene šole Trebnje, ki ga vodi dirigent Marko Fabiani.

Umetniki bodo do vključno petka ustvarjali pred očmi obiskovalcev galerije vsak dan od 9. do 12. in od 14. do 18. ure, le v sredo samo dopoldne. V soboto, 15. junija 2019, pa bo ob 10. uri zaključek tabora s predajo del, podelitvijo priznanj in razglasitvijo izbranega umetnika, ki se bo v Galeriji likovnih samorastnikov Trebnje predstavil s samostojno razstavo.

 

Foto: Alenka Stražišar Lamovšek

Oglejte si tudi