Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
3°C
JUTRI
18°C
2°C
Oceni objavo

MODEL ŠVICARSKEGA SIRA PRI OMEJEVANJU ŠIRJENJA KORONAVIRUSA

Na enem izmed sestankov, ki ga je organiziral Nacionalni inštitut za javno zdravje, je vodja delovne skupine za nalezljive bolezni Območne enote Novo mesto in območna koordinatorka cepljenja, ga. Marta Košir, dr. med., spec. javnega zdravja, na modelu švicarskega sira predstavila ukrepe, ki so dokazano učinkoviti pri preprečevanju širjenja koronavirusa SARS-CoV-2.

 

Odločili smo se, da model švicarskega sira, ki nekoliko drugače, vendar zelo nazorno in prepričljivo prikazuje ukrepe in njihove učinke pri omejevanju širjenja koronavirusa, predstavimo tudi našim občankam in občanom.

 

Model predstavlja več plasti (rezin), ki skupaj dokazano preprečujejo širjenje koronavirusa. Poteka na dveh ravneh odgovornosti:

-        osebna odgovornost: vzdržujemo medosebno razdaljo, ob prvih znakih bolezni ostanemo doma, uporabljamo zaščitno masko, skrbimo za higieno rok in kašlja, ne dotikamo se obraza, čim manj časa se zadržujmo v gneči;

-        družbena odgovornost: dosledno upoštevamo ukrep hitrega testiranja in sledenja, prezračujemo prostore, spremljamo vladne ukrepe in finančno podporo, spoštujemo ukrepa karantene in izolacije, cepimo se.

 

NE POZABIMO: Posamezen ukrep ne zadostuje, ker ima pomanjkljivosti (luknje). Upoštevati jih moramo čim več. Izvajati jih mora večina oseb.

 

Torej, potrudimo se in »iz sira narežimo čim več rezin«.

 

Občinska uprava Občine Trebnje

Oglejte si tudi