Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
2°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

Izjemni dosežki mlade domačinke IRIS BEČAJ v Los Angelesu

Občina Trebnje vsako leto razpisuje štipendije za nadarjene dijake in študente, v šolskem oziroma študijskem letu 2018/19 pa jih je razpisala že kar 20. Ena izmed prejemnic občinske štipendije za nadarjene je tudi mlada Iris Bečaj, ki prihaja iz Rodin pri Trebnjem.

Iris si je že od malih nog želela postati priznana pevka na svetovnih odrih, zato je po uspešno zaključenem študiju mednarodnih odnosov na Fakulteti za družbene vede svojim sanjam tudi sledila – in to kar »čez lužo«. Po srečnem naključju je izvedela za možnost štipendiranja iz skladov Kerže* in po uspešni avdiciji tudi pridobila štipendijo iz sklada The Frank Kerze and Florence Kerze - Dunphy Scholarship Fund for the Study of Music. Sedaj študira solo petje na USC Thornton School of Music v Los Angelesu, kjer je letos več kot uspešno zaključila drugo leto študija. Trimesečne poletne počitnice preživlja doma v krogu svoje družine, kot nekdanje sodelavce – Iris je namreč opravljala enoletno študentsko delo na Občini Trebnje – pa je obiskala tudi nas.

Solistka se je do sedaj s svojimi izjemnimi rezultati še vsak semester uvrstila na Dekanovo listo, kamor so predlagani le najboljši študenti. Svoje petje nadgrajuje v razredu prof. Thomasa Michaela Allena. V okviru šolanja na USC je že bila del številnih opernih predstav, kjer se je predstavila kot Susana iz La Verbena de la Paloma, Mabel iz The Pirates of Penzance, Bridesmaid iz Trial by Jury, prav tako pa je nastopila v predstavi Alcina, kot del opernega zbora. Poleg tega redno izvaja operne scene različnih skladateljev, kamor spadajo Sondheim (Sweeney Todd, Side by Side, A Funnz Thing Happened on the Way to the Forum, Sunday in the Park with George), Bernstein (Mass) in Guang Yang (The Night Flight of Minerwa's Owl). V okviru ASEF (American Slovenian Education Foundation) gale pa je nastopila tudi v San Franciscu, na priznani univerzi Stanford. Prav tako redno nastopa s koncertnim zborom USC, kjer ima tudi vlogo solistke. Njihovi najbolj odmevni nastopi so bili na American Choral Directors Association, v koncertni dvorani Disney Concert Hall in avditoriju Bovard Auditorium. V slednjem so izvajali Beethovnovo 9. simfonijo pod taktirko Carla St. Claira.

Nedavno je bila na podlagi njene akademske odličnosti in glasbenih dosežkov nominirana oz. povabljena v Eta Chapter of Pi Kappa Lambda National Music Honor Society. Gre za častno organizacijo glasbenikov, kamor so povabljeni zgolj študenti, ki dosegajo najvišje standarde na ravni celotne Akademije za glasbo v Los Angelesu.

Iris čestitamo za njene dosežke in ji želimo uspešno delo tudi v prihodnje, vsem ostalim pa želimo, da si drznete slediti svojim sanjam. Zaupanje vase in trdo delo se vam bo zagotovo obrestovalo.

 

* Več informacij o skladih Kerže in drugih oblikah štipendiranja najdete na spletni strani Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada Republike Slovenije.

 

Občinska uprava
Oddelek za splošne zadeve

Oglejte si tudi