Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
6°C
JUTRI
11°C
2°C
Oceni objavo

OKTOBER – MESEC POŽARNE VARNOSTI

Tematika letošnjega meseca varstva pred požari je namenjena številki za klic v sili 112.

Nosilna tematika letošnjega meseca varstva pred požari je namenjena številki za klic v sili 112. Vzporedno z osrednjo tematiko bomo gasilci izvajali tudi druge aktivnosti povezane s požarno varnostjo. V okviru programa meseca varstva pred požari  bomo namenili pozornost tudi požarni varnosti na stavbah kulturne dediščine.

Slovenija je številko 112 uvedla že leta 1997, kot druga država v Evropi. Delovanje ter storitve številke 112 so predpisane z direktivo Evropske unije. Vsi klici na številko za klic v sili 112 morajo biti brezplačni, nanjo pa lahko pokličemo s stacionarnega ali mobilnega telefona oziroma pošljemo kratko sporočilo (SMS). Vsakodnevna praksa pa nam kaže, da so ljudje kljub enaindvajset letni uporabi in stalni promociji številke, še vedno premalo osveščeni in poučeni o možnosti uporabe številke za klic v sili. Zato bomo ob letošnjem mesecu požarne varnosti občane osveščali tudi o pomenu poznavanja in pravilni uporabi številke 112 za uspešno in pravočasno aktiviranje gasilcev in drugih reševalnih enot, ki jih občani kličejo na pomoč ob požarih in drugih nesrečah.

                       

V mesecu varstva pred požari bomo kot običajno izvajali tradicionalne aktivnosti: sodelovali bomo z mediji in opozarjali občane na nevarnost požarov ter pravilno ukrepanje, da do le-teh ne pride izkoristili tudi za promocijo gasilske organizacije, ki tudi sicer za preventivo skrbi skozi vse leto. Obiskali bomo šole in vrtce ali obratno ter tako  otrokom predstavili našo dejavnost in tematiko letošnjega meseca požarne varnosti. Pri tem se moramo še posebej zavedati, da se odnos do varnosti oblikuje prav v času učenja in odraščanja najmlajših.

 

Izvajali bomo prikazne in druge vaje, na katerih bomo preizkusili operativno sposobnost naših enot. Že tradicionalno bomo pregledovali hidrantna omrežja. Šolam, vrtcem in drugim organizacijam bomo pomagali pri izvedbi evakuacij, ki so v domeni organizacij samih, gasilci pa jim pri tem lahko pomagamo s strokovnimi nasveti – v primeru nesreč gasilci ne sodelujemo pri evakuaciji, ampak po potrebi rešujemo občane, ki se ne uspejo pravočasno evakuirati.

                                                                                                              Gasilska zveza Trebnje

Oglejte si tudi