Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
20°C
7°C
Oceni objavo

Da ne bo pozabljeno

OZVVS Trebnje smo pod pokroviteljstvom Občine Trebnje pripravili slovesnost v počastitev 30. obletnice samostojnosti Republike Slovenije in oboroženega spopada na Medvedjeku.
27. junija 1991 je bila na tem prostoru zaustavljena kolona vozil enote protizračne obrambe JA, ki je bila namenjena v notranjost samostojne države Slovenije, z namenom izvršitve agresije na novonastalo državo. Naslednji dan, 28. junija je prišlo do oboroženega spopada med silami JA in obrambnimi silami RS. V tem spopadu so padle prve žrtve med pripadniki enot TO in med civilisti. V spopadu je bil smrtno ranjen pripadnik TO, Franc Uršič, na bližnji kmetiji pa je bil z letalskim izstrelkom ubit domačin Anton Kotar. V koloni vozil, ki so se nahajala na cesti za barikado, je življenje izgubilo sedem tujih voznikov tovornih vozil. V spomin na žrtve je bilo položeno cvetje k spominskemu obeležju.

V uvodnem nagovoru je predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Trebnje, Matjaž Malenšek povedal, da je bilo na tem mestu veliko zgodb. Toliko, kolikor je bilo udeležencev. V združenju si prizadevamo, da te zgodbe ne bodo pozabljene. Župan, Alojzij Kastelic je dejal, da smo pred tridesetimi leti vsi kot eden dihali za lepšo prihodnost v novi državi. Vendar danes ni vse tako, kot bi moralo biti. Kljub temu pa se moramo zavedati, da je ekonomski položaj države veliko boljši in stabilnejši, kot pred osamosvojitvijo. Poudaril je, da smo vsi Dolenjci zavezani temu, da kot takrat stremimo k novim uspehom naše Slovenije.

Slavnostni govornik na slovesnosti je bil dr. Miha Japelj, častni občan Občine Trebnje. Sam je kot otrok doživel temne strani 2. svetovne vojne, vendar je tudi osamosvajanje opisal kot čas velike stiske in negotovosti za družino, sodelavce, sorodnike. Strah, ko ne veš, kaj bo prinesel jutrišnji dan. V svojem govoru je izpostavil pomen domoljubja, narodne zavesti in moralnega naboja, ki smo jih čutili v času nastajanja države.

Dogodek so popestrili pripadniki Gardne enote Slovenske vojske s častno stražo in pripadniki 72. Brigade Slovenske vojske, ki so predstavili del opreme in oborožitve Slovenske vojske ter izvedli predstavitev poklica vojaka. Na prireditvi so nastopili Saša Pavček, Boris Ostan, Občinski pihalni orkester Trebnje in ansambel Glas, kulturni program pa je bil posvečen Lojzetu Slaku in Tonetu Pavčku.

Zahvaljujemo se vsem, ki so omogočili izvedbo prireditve: nastopajočim, Slovenski vojski, pokrovitelju Občini Trebnje, predvsem pa veterankam in veteranom ter družinskim članom in drugim prostovoljcem, ki so s prostovoljnim delom pripomogli k izvedbi. Hvala.

Marko Kotar

OZVVS Trebnje

Oglejte si tudi