Logo MojaObčina.si
JUTRI
11°C
2°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

Ugotovitve o nadzorih nad ravnanjem s komunalnimi odpadki v gospodinjstvih

Inšpektor Medobčinskega inšpekcijskega nadzorstva Skupne občinske uprave občin Dolenjske je v pomladnih mesecih v sodelovanju z izvajalcem javne službe zbiranja komunalnih odpadkov Komunalo Trebnje, d.o.o., izvedel nadzore nad ustreznim ločevanjem komunalnih odpadkov v gospodinjstvih. Nadzori so bili opravljeni na dan prevzema komunalnih odpadkov.

Uporabnik storitev javne službe je dolžan prepuščati odpadke izvajalcu javne službe na te načine: mešane komunalne odpadke v zabojnikih za zbiranje mešanih komunalnih odpadkov, ločene frakcije (mešana embalaža, steklena embalaža, papir) v zabojnikih za ločene frakcije ter biološke odpadke v posebnih zabojnikih, razen če jih sam hišno kompostira. Uporabnik je dolžan zagotoviti, da so zabojniki na dan prevzema do 06.00 postavljeni na prevzemnem mestu, ki je največ 5 m oddaljeno od prometne površine.

Pri nadzorih je bilo na območju občine Trebnje skupaj pregledanih 748 lokacij. V 100 primerih so bile ugotovljene nepravilnosti. Za ugotovljene prekrške je bilo izdanih 39 plačilnih nalogov (globa znese 200 EUR), ter tudi 61 opozoril (delež ugotovljenih nepravilnosti znaša okoli 13 %). Iz tega izhaja, da velika večina uporabnikov pravilno ločuje komunalne odpadke.

Najpogostejše nepravilnosti v zabojnikih za mešane komunalne odpadke (preostanek odpadkov) so naslednje:

-       odlaganje bioloških odpadkov (olupki banan, limon, pomaranč, zelenjave, lupine orehov in lešnikov, ostanki hrane, še zapakirana hrana)

-       odlaganje mešane embalaže (plastenke, plastični lončki, plastična embalaža živil, folije, konzerve)

-       odlaganje papirja in papirne embalaže (časopis, reklame, kartonske škatle)

 

Občane vseeno preventivno opozarjamo, da dosledno ločujejo komunalne odpadke in jih prepuščajo v namenske zabojnike. Z nadzori bomo še nadaljevali. Informacije ob morebitnih dvomih, kaj sodi v kateri zabojnik, lahko pridobiti pri izvajalcu javne službe na tel. 040 757 622 ali pri inšpektorju na tel. 040 672 906 ter tudi na spletni strani Komunale Trebnje, d.o.o.

 

Skupna občinska uprava občin Dolenjske

Medobčinsko inšpekcijsko nadzorstvo

 

 

Oglejte si tudi