Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
20°C
7°C
Oceni objavo

ROŽNATI OKTOBER – MESEC OSVEŠČANJA O RAKU DOJK

Oktober je mednarodni mesec osveščanja o raku dojk. Barva osveščanja o raku dojk je rožnata, zato v tej povezavi govorimo tudi o rožnatem oktobru. Z namenom osveščanja o raku dojk bo tudi Občina Trebnje od 13. 10. 2021 do 31. 10. 2021 vsak dan v jutranjih in večernih urah  osvetljevala občinsko stavbo z roza barvo.

Rak dojk je najpogostejša oblika raka pri ženskah, za katerim v Sloveniji vsako leto zboli skoraj 1400 žensk in tudi do 15 moških. Rak dojk je sicer visoko ozdravljiv, vendar le če je odkrit dovolj zgodaj. Številne raziskave kažejo povezavo med zdravim načinom življenja in manjšim tveganjem za razvoj raka dojk. Po podatkih svetovne zdravstvene organizacije bi lahko z zdravim načinom življenja, torej z redno telesno dejavnostjo, zdravo in uravnoteženo prehrano, vzdrževanjem telesne teže in pozitivno naravnanostjo, preprečili 30 – 50 odstotkov primerov vseh rakov.

Za zgodnje odkrivanje raka dojk je pomembno, da se ženske odzovejo na vabila državnega presejalnega programa DORA, ki je namenjen zgodnjemu odkrivanju raka dojk, in na katerega vsake dve leti povabijo vse slovenske ženske med 50. in 69. letom. Redno mesečno samopregledovanje dojk prav tako pripomore k zgodnjemu odkrivanju raka dojk. Za pomoč je na voljo brezplačna mobilna aplikacija Breast Test in prikaz na spletni strani breast-test.com.

Europa Donna, slovensko združenje za boj proti raku dojk, je samostojna, neodvisna, neprofitna organizacija, ki združuje skoraj 3000 članic in članov in povezuje zdrave ženske, bolnice z rakom dojk ali rakom rodil, posameznike in strokovne institucije v Sloveniji, ki delujejo na področju raka dojk in rakov rodil. Na njihovi spletni strani https://europadonna.si/ si članice in člani prizadevajo, da na enem mestu zberejo kar največ informacij v zvezi z rakom dojk in raki rodil ter so vsem, ki želijo ali potrebujejo več informacij ali pomoč,  na voljo ne samo oktobra ampak skozi celo leto.

Združenje Europa Donna je razvilo tudi program ROZAki ga tudi v letih 2020 – 2022 sofinancira Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije, udeležba v aktivnostih je za udeležence brezplačna. Program so zasnovali v treh sklopih, ki slonijo na osveščanju širše javnosti o dejavnikih tveganja in pomenu zgodnjega odkrivanja raka dojk in rakov rodil, osveščanju in opolnomočenju bolnic z rakom dojk in raki rodil, ki lahko s svojimi aktivnostmi prispevajo k izidu zdravljenja in pomenu strokovne podpore svojcem bolnic, ki jih bolezen prav tako prizadene in potrebujejo ustrezno psihosocialno podporo.

Komu je namenjen program ROZA?

S programom ROZA nagovarjajo bolnice, njihove svojce in bližnje ter osveščajo zdravo populacijo.

Koga poklicati v stiski?
Radka Tomšič Demšar, podpredsednica, zdravnica
031 392 175

Vsak delavnik med 10. in 17. uro

Gabrijela Petrič Grabnar, članica, zdravnica
040 327 721

Vsak delavnik med 11. in 19. uro

Darja Molan, članica
031 661 956

Vsak delavnik med 15. in 19. uro

 

Oddelek za splošne zadeve
Občinska uprava Občine Trebnje

 

Oglejte si tudi