Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
11°C
2°C
Oceni objavo

MINISTRSTVO ZA KULTURO OBČINI DODELILO SREDSTVA ZA OBNOVO GRMADE

Občina Trebnje je februarja 2021 kandidirala na javni razpis za izbor kulturnih projektov na področju nepremične kulturne dediščine Ministrstva za kulturo s predlogom temeljite obnove hiše na naslovu Goliev trg 7 v Trebnjem. Občani enonadstropno  hišo  z  bivalnim  podstrešjem poznajo pod imenom Grmada. Ta je do  druge svetovne vojne služila kot hotel, kasneje pa so jo preuredili v gostilno, ki je obratovala do okoli leta 1991. Stavba je zdaj v lasti Občine Trebnje in je bila v letu 2020 razglašena za spomenik lokalnega pomena.

Sicer je hiša prazna in brez vsebin že več kot dvajset let, zato jo je že pošteno načel zob časa. Na objektu so vidne poškodbe, ki ogrožajo varovane lastnosti, v nosilnih zidovih je prisotna močna vlaga, uničuje se fasada in opeka. Zaradi vlage je poškodovan cokel in betonske okenske police, ravno tako zamaka streha, zaradi česar so vse bolj opazne poškodbe stropov v podstrešnem delu stavbe, ogroženi pa so tudi posamezni drugi deli strešne konstrukcije.

S pomočjo sofinanciranja Ministrstva za kulturo v višini 200.000,00 EUR bo občina v letu 2022 s predvidenimi gradbeno-obrtniškimi in drugimi deli sanirala poškodbe, s čimer bo preprečena nevarnost uničenja in porušitve. Grmada je v zadnjih letih oživela le v sklopu prireditev Iz trebanjskega koša in Tedna cvička, z odobrenimi sredstvi pa ji bomo lahko vdahnili novo življenje.

Z uresničitvijo projekta se bo prispevalo k obsegu turistične ponudbe občine, saj je v obnovljeni stavbi predvidena ureditev multimedijskega interpretacijskega centra o bogati in zanimivi arheološki podobi Trebnjega v času Rimljanov s poudarkom na predstavitvi načina življenja njegovih prebivalcev - rimskih veteranov (benefeciarijev obdonavskih legij), poleg interpretacijska centra pa so predvideni še prostori za razstavno, društveno in/ali rokodelsko dejavnost, turistično-informacijska infrastruktura, …

Oddelek za splošne zadeve
Občinska uprava Občine Trebnje

 

 

 

 

Oglejte si tudi