Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
3°C
SOB.
21°C
4°C
Oceni objavo

KAKO LAHKO STARŠI POMAGAMO MLADOSTNIKU PRI KARIERNIH ODLOČITVAH?

 

V okviru Kariernega centra za mlade (KCM) Trebnje vas vabimo na predavanje Kako lahko starši pomagamo mladostniku pri kariernih odločitvah?, v torek, 7. februarja 2023, ob 16. uri, v veliko predavalnico CIK Trebnje, Kidričeva ulica 2.

Nekateri mladostniki karierne odločitve, kamor spada tudi izbira srednje šole, sprejmejo dokaj hitro in neobremenjeno, več pa je takih, ki slabše poznajo sebe in možnosti v okolju, se zgubljajo v poplavi informacij ali pa odločitev prestavljajo do zadnjega dne.

In kakšna je vloga staršev v tem procesu?

Na končno karierno odločitev posameznika vplivajo številni notranji in zunanji dejavniki. In vpliv staršev je dokazno eden pomembnejših dejavnikov kariernih odločitev mladostnikov, še posebej v osnovni šoli. Starši so otrokov prvi »vir informacij«, ko začnejo spoznavati sebe in raziskovati svet dela ter tudi njihov »osebni svetovalec«. Ob tem pa starši ugotavljajo, da na to vlogo niso pripravljeni, saj jim manjka ključnih informacij.

Delavnica se naslanja na primere iz prakse. Starši se bodo tako seznanili z dejavniki načrtovanja kariere in najpogostejšimi izzivi mladostnikov, pridobili ključne informacije o tem, kaj vse je potrebno upoštevati, da mladostnik lahko sprejme »informirano« odločitev, ob tem pa jim pokažemo tudi, kako naj ozavestijo svoja pričakovanja in stališča do različnih kariernih poti, ki prav tako lahko vplivajo na mladostnikove karierne odločitve. Spoznali bodo koristne spletne strani, video vsebine, dodatne vire informacij ter tehnike in vaje, ki jim bodo v pomoč pri aktivnem sodelovanju v procesu načrtovanja kariere svojih otrok.

Predavateljica: Maruša Goršak, univ.dipl. ped./andr., karierna svetovalka in članica Nacionalne strokovne skupine za vseživljenjsko karierno orientacijo na MIZŠ

 

Oglejte si tudi