Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
3°C
SOB.
12°C
2°C
Oceni objavo

Digitalni zbirki o zapuščini Vilme Bukovec Trebnjemu in o spominski plošči dr. Alojziju Šuštarju

Na spletnem domoznanskem portalu Kamra.si smo konec oktobra objavili prispevek o zapuščini Vilme Bukovec Trebnjemu in Trebanjcem. Zbirko si lahko pogledate na povezavi: 

https://www.kamra.si/digitalne-zbirke/item/vilma-bukovec.html

Letos mineva 100 let od rojstva Vilme Bukovec Kambič in dr. Alojzija Šuštarja. Zadnji septembrski večer smo v sodelovanju z Občino Trebnje  pripravili predstavitev knjige Vilma Bukovčeva, primadona za vse čase, ki jo je napisal Marko Košir. V pogovoru z avtorjem smo poleg življenja naše slavne rojakinje predstavili tudi anekdote o njenem sošolcu, poznejšem slovenskem nadškofu in metropolitu, Alojziju Šuštarju. Postavili smo tudi razstavo izbranih predmetov iz njene zapuščine Trebanjcem. V dvorani STIK so bili tako sploh prvič razstavljeni njeni predmeti s predstav (pahljače, umetne trepalnice, nakit, kostumi, …), obleke, skulpture, umetniška dela in njene fotografije.

V septembru smo zapuščino Vilme Bukovec, častne občanke občin Trebnje in Metlika, digitalizirali  in popisali, v oktobru smo knjižno gradivo, serijske publikacije in zemljevide iz zapuščine vključili v vzajemni katalog COBISS. 

Ob 100. obletnici rojstva slovenskega nadškofa in metropolita dr. Alozija Šuštarja, smo na portalu Kamra.si objavili prispevek o njemu posvečeni spominski plošči na rojstni hiši in kipu na južni strani trebanjske župnijske cerkve. Ogledate si jo lahko na povezavi: https://www.kamra.si/digitalne-zbirke/item/po-poteh-spominskih-plosc-temeniske-in-mirnske-doline-dr-alojzij-sustar.html.

 

Patricija Tratar

Knjižnica Pavla Golie Trebnje

 

Oglejte si tudi