Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
4°C
JUTRI
15°C
3°C
Oceni objavo

Namenu predali poslovno-logistični center Komunale Trebnje

Direktor javnega podjeta Komunala Trebnje Stanko Tomšič in predsednik Republike Slovenije Borut Pahor sta prerezala trak in tako predala namenu novi poslovno-logistični center Komunale Trebnje. S poslovanjem na novi lokaciji Komunala s svojo logistiko ne bo obremenjevala mesta Trebnje, hkrati pa bo prijaznejša do zaposlenih in uporabnikov komunalnih storitev.

Komunala Trebnje d.o.o. je javno podjetje v stoodstotni lasti občin Trebnje, Mokronog-Trebelno, Mirna in Šentrupert. Danes zaposluje skoraj 80 delavcev, ki se veselijo novih prostorov, ki so jih namenu predali točno eno leto po slovesnem podpisu pogodbe z izbranim izvajalcem del.

»Novi logistični center je zgrajen za sedanje potrebe komunale in za predviden razoj v naslednjih 20 letih. Tukaj so vsi operativni in tudi vsi upravni prostori. Najbolj pomembno pa se mi zdi to, da bo novi objekt, novi logistični center bistveno bolj prijazen tako do zaposlenih kot tudi do uporabnikov komunalnih storitev, ki bodo imeli vseskozi na voljo zadostno število parkirnih mest in omogočen dostop do vseh komunalnih služb tudi za invalide. Mislim, da je zagotovo eden od razlogov, da smo projekt v predvidenem času in predvidenih finančnih okvirih uspešno izpeljali, to, da smo imeli vsi skupni cilj – tako vodstvo podjetja, sodelavci, ki so podpirali idejo vodstva, kot tudi občine, naše lastnice, in občinski svetniki, ki so o tem odločali. To se mi zdi, da je lahko zgled dobre prakse tudi za naprej,« pravi direktor javnega podjetja Komunala Trebnje Stanko Tomšič. (- pripeta tonska izjava S. Tomšiča)

Na 14 tisoč kvadratnih metrih površine so uredili poslovno stavbo s sejno sobo ter pomožne objekte za vozila in stroje, ki jih za opravljanje dejavnosti potrebujejo v trebanjskem komunalnem podjetju. Lokacija omogoča nadgradnjo dosedanjega obsega dela, s čimer bodo v podjetju zmanjšali odvisnost poslovanja od nihanj v posameznih dejavnostih, prav tako pa bodo znižali določene stroške poslovanja (npr. energije, popravil opreme, ki je bila do sedaj zaradi pomanjkanja prostora na prostem), zato se bo povečala tudi stabilnost podjetja.

Vrednost naložbe je približno 3,5 milijona evrov, pri čemer je izgradnja centra stala skoraj tri milijone evrov, Komunala pa je za nakup zemljišča, projektno dokumentacijo, preddela, nadzor in plačilo komunalnega prispevka namenila še približno pol milijona evrov.

Slavnostni gost odprtja je bil predsednik republike Borut Pahor, ki je skupaj z direktorjem Stankom Tomšičem po blagoslovu tudi prerezal trak in si ogledal novo poslovno stavbo. Na slovesnem dogodku so se sicer zbrali sedanji in nekdanji zaposleni v Komunali Trebnje, župani vseh štirih občin soustanoviteljic – Alojzij Kastelic, Anton Maver, Dušan Skerbiš in Andrej Martin Kostelec, predsednik upravnega odbora Zbornice komunalnega gospodarstva Miran Lovrič, predstavniki izvajalcev, med drugim direktor GPI Tehnike Drago Muhič in direktor projektantskega biroja Esplanada Rupert Gole, poslovni partnerji in številni občani. Dogodek so z glasbo obogatili učitelji Glasbene šole Trebnje, s petjem mlada sopranistka Jerica Steklasa, z izbrano besedo pa ga je povezovala Petra Krnc Laznik.

 

NA KRATKO:

Javno podjetje Komunala Trebnje je bilo ustanovljeno leta 1962, osnovni namen sta bila gradbeništvo in vzdrževanje občinskih cest. Podjetje je nato spremenilo številne organizacijske oblike, izvedlo reorganizacije poslovanja, spreminjalo vrste in obseg del ter se tako prilagajalo okolju, v katerem je delovalo. Od 50-letnice, ki so jo obeležili leta 2012, se lahko pohvali z novo celostno grafično podobo. Štiri osnovna področja delovanja v logotipu ponazarjajo štiri barve, ki so ujete v krivuljo, ki ponazarja pretakanje in meandre dolenjskih voda, ki ujamejo štiri kapljice za štiri občine soustanoviteljice.

Ob ustanovitvi je bilo v podjetju zaposlenih 23 delavcev, danes jih je skoraj osemdeset. Javno podjetje Komunala Trebnje d.o.o. je v zadnjih letih med najhitreje rastočimi podjetji v regiji.

Dolgoletno željo po selitvi na primernejšo lokacijo in v nove prostore so začeli uresničevati leta 2016, ko so določili lokacijo in kupili zemljišče za gradnjo novega centra na obrobju mesta Trebnje v smeri Mirnske doline, kar je optimalna lokacija za dejavnosti, ki jih javno podjetje izvaja na območju vseh štirih občin.

V prvi polovici leta 2018 so objavili javni razpis za izbor izvajalca del, na katerem je bilo izbrano podjetje GPI Tehnika d.o.o. Novo mesto, s katerim je bila 21. junija 2018 podpisana pogodba v višini 2,85 milijona evrov. 14. avgusta lani so nato direktor javnega podjeta Komunala Trebnje Stanko Tomšič, župani štirih občin soustanoviteljic javnega podjetja in direktor podjetja GPI Tehnika Novo mesto Drago Muhič položili temeljni kamen za izgradnjo novega Poslovno-logističnega centra Komunale Trebnje, ki so ga namenu predali 21. junija 2019.

 

Komunala Trebnje d.o.o.

Foto: Alenka Stražišar Lamovšek

Oglejte si tudi