Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
3°C
SOB.
21°C
4°C
Oceni objavo

Upanje je rojeno

26.12.2019, na dan samostojnosti in enotnosti, je ob 19.00 v dvorani STIK v Trebnjem potekala kulturna prireditev »Upanje je rojeno – večer božičnih in domoljubnih pesmi v počastitev božiča ter dneva samostojnosti in enotnosti«, ki sta jo soustvarila Kvartet Strmole in Evangelijska krščanska cerkev.

 

Kvartet Strmole je pričel kulturni večer z izvedbo Prešernove Zdravljice v uglasbitvi Stanka Premrla in Sattnerjeve različice božične pesmi Sveta noč ter tako simbolično napovedal sledeča sklopa domoljubne in božične glasbe, v katera sta nas s svojim nagovorom pospremila g. župan Alojzij Kastelic in g. župnik Jože Pibernik. Izbor čudovitih domoljubnih in božičnih napevov so povezovale tudi recitacije izbranih pesmi Toneta Kuntnerja in Janeza Menarta ter božičnemu času primernih svetopisemskih odlomkov. G. Toni Mrvič, ki je skrbel za povezovanje dogodka, je v osrednjem delu prireditve z navdihujočo predstavitvijo osebnega razmišljanja o pomenu obeh praznikov izpostavil tako ponos na slovenstvo in zavezanost krščanskim vrednotam kot veliko odgovornost, ki jo nosimo kot državljani in občani v enotnem stremljenju k doseganju skupnih plemenitih ciljev. Dogodek se je sklenil s slovesno recitacijo 8. kitice Prešernove Zdravljice, ko so lahko poslušalci ob izbranih napitnicah s penino nazdravili obema praznikoma in dobrim željam na pot prihajajočemu novemu letu.

 

Veliko navdušenje obiskovalcev nad kakovostno izvedbo prireditve, ki sta jo omogočili Občina Trebnje in območna izpostava JSKD Trebnje, je izkazalo pomembno javno podporo umetniško dovršenim počastitvam državnih praznikov, katerih namen je skozi premišljeni redosled izbrane glasbe in poezije povezovati občane v počastitvi vrednot, ki nas združujejo, hkrati pa je lep odziv poslušalstva podal močno spodbudo k ponovitvam in vzpostavitvi tradicije tovrstnega dogodka.

 

 

Blaž Strmole

 

Oglejte si tudi