Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
7°C
JUTRI
26°C
5°C
Oceni objavo

Razstava v čast pol stoletnemu likovnemu ustvarjanju

Galerija likovnih samorastnikov Trebnje se s polno paro pripravlja na 50. Mednarodni tabor likovnih samorastnikov. »Večdnevna druženja umetnikov izobražujejo, povezujejo, omogočajo ustvarjalcem predstavljanje in jim nudijo strokovno podporo na njihovi ustvarjalni poti,« poudarja Patricija Pavlič, direktorica CIK Trebnje, in ob tem dodaja, da je z vsakoletnimi tabori galerija posegla še veliko dlje. »S povezovanjem z drugimi organizacijami in z negovanjem specifične dejavnosti je omogočila razvoj svojstvene identitete kraja.«

Temu pomembnemu jubileju so tako posvetili celoletno delovanje galerije. Prva v nizu aktivnosti, s katerimi bodo počastili desetletja trajajoče likovno druženje, je odprtje posebne razstave Od včeraj do jutri, Pol stoletja Taborov likovnih samorastnikov v Trebnjem. »Ta umetnost se je v Trebnjem pojavila v času največjega razcveta, v času, ko je bila jugoslovanska naiva na vrhuncu,« je poudaril mag. Dušan Štepec, avtor razstave, s katero želijo v galeriji prikazati nastanek taborov in njihov vpliv na ožjo in širšo skupnost, tudi mednarodno. Na dvanajstih panojih obiskovalci lahko spoznajo svet naivnih umetnikov in začutijo utrip tabora. Izbrane fotografije prikazujejo umetnike, predstavljajo razvoj naivne umetnosti in razkrivajo pomembne obiskovalce galerije – od obiska nekdanjega predsednika Republike Slovenije, dr. Danila Türka, pred petimi leti, do obiska Lojzeta Peterleta na odprtju 35. Mednarodnega tabora leta 2002.

Z razstavo, ki bo odprta vse do nedelje, 16. aprila, želijo svoj pogled usmeriti tudi v prihodnost, še poudari kustosinja in soavtorica razstave Andrejka Vabič Nose: »Galerija postaja prostor za kritičen razmislek o novih smereh samorastništva, z inovativnimi in kreativnimi pristopi pa sodoben in odprt muzej likovnih samorastnikov.«

Več o razstavi bosta avtorja razkrila na vodstvih, ki bosta potekala 2. marca in 6. aprila 2017.

Odprtje razstave so obogatil nastopi profesorjev in nekdanje učenke Glasbene šole Trebnje. Ob spremljavi  prof. Mance Kranjec Trček je pela Jerica Steklasa, prof. Ana Avšič, violina, in Peter Avšič, violončelo, pa sta obiskovalce razveseljevala z ubranimi zvoki godal.

 

Glasbena šola Trebnje bo tudi v prihodnjih tednih obogatila razstavo z nizom izvrstnih glasbenih recitalov. Na prvega vas vabimo že 16. marca 2017, ob 18. uri, ko nam bodo zaigrali najuspešnejši učenci Glasbene šole Trebnje.

 

Osnovnošolce in srednješolce vabimo, da se udeležijo natečaja ilustracij v dveh kategorijah 2017, ki ga organiziramo v sodelovanju z Občino Šentrupert.

 

CIK Trebnje

Oglejte si tudi