Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
2°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Galerijska paleta: Zrcaljenja – maska ali bistvo?

Portreti in avtoportreti so skozi zgodovino nastajali kot mistična reprezentacija resnične osebe, kot stremljenje k prestižu, kot orodje spomina, iz potrebe po samopromociji. Umetniki so po potrebi kombinirali realizem in idealizacijo. In selfiji?

 

Tokratna razstava v Galeriji likovnih samorastnikov Trebnje z naslovom Zrcaljenja – maska ali bistvo? (Avto)portretne upodobitve samorastnikov predstavlja dosegljive avtoportrete, fotografske portrete in izbor poslanih selfijev. Gradivo zajema iz bogate zakladnice samorastniške ustvarjalnosti in spodbuja k razmisleku o dokumentarni vrednosti gradiva kot pripovedi o podobi avtorja oz. portretiranca, še posebej pa o načinih oblikovanja oz. konstruiranja identitete, njenega spreminjanja in doživljanja s strani drugih. Ob vzporednem opazovanju avtoportretnih upodobitev in fotografskih portretov istih oseb lahko prepoznavamo različne odseve portretirančevega bistva in identitete.

 

Na razstavi, ki jo je odprl trebanjski župan Alojzij Kastelic, je 33 del 25 avtorjev, več kot tretjina jih je v zasebni lasti. Dogodek sta obogatila Komorna skupina Glasbene šole Trebnje in Jan Čibej. Tokrat pa razstava nagovarja obiskovalce, da postanejo del nje. Do 10. februarja 2019 lahko s selfiji napolnijo posebno steno, ki bo verjetno največ vtisov deležna na Ta veseli dan kulture (3. december), ko bo na dan odprtih vrat med drugim ob 9.00 in 10.30 delavnica Naredim tipen avtoportret, ob 14. uri Iskanje lastnega odseva, predavanje o portretih in avtoportretih, ob 18. uri pa pogovor s Perico Jerkovićem, komikom in avtorjem monokomedije Zgodovina selfi butla.

Oglejte si tudi