Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
12°C
JUTRI
15°C
3°C
Oceni objavo

Galerijska paleta

Galerijska paleta

Januar 2019 je v galerijo prinesel svežino in nova dela na oddelku nove pridobitve. Del naše stalne razstave predstavljajo tudi nove pridobitve, ki jih vsako leto Galerija likovnih samorastnikov Trebnje prejme v last od umetnikov in donatorjev. V tokratni predstavitvi novih pridobitev si lahko ogledate dela Igorja DOLENCA (donacija Špringer – Bernik), Ivana RABUZINA (donacija dr. Zorana Kržišnika), Jožeta TISNIKARJA (donacija dr. Zorana Kržišnika), Matjaža KOSCA in Marjana BUNIĆA (zasebna donacija). Na ogled so tudi dela udeležencev 51. Mednarodnega tabora: Rezke ARNUŠ, Irine GARSHINA, Minne LEHVÄSLAIHO, MARGOT, Yudit YITZHAKI, Charlesa VISCONAGA, Branke PIRC, Mitje KOKOLA in nagrajenca tabora Marca BOURLIERA.

 

Novost se obeta tudi na začasni razstavi, kjer februarja načrtujemo novo postavitev z naslovom Ambrož Testen, umetniško samozavedanje poznega obdobja. Razstava se bo osredotočila na dela frančiškana Ambroža Testena (1897-1984), rojenega v Loki pri Mengšu, ki pa je svoj opus ustvaril na Hrvaškem. Slikal je po samostanih v Zadru, Dubrovniku, Cavtatu, Orebiću, v Kuni na Pelješcu, na Krapnju, v Šibeniku in na Rabu … Ustvarjalno najbolj plodno obdobje pa je doživel prav na Rabu, kjer je oskrboval samostanski muzej in se posvečal slikanju. Tokratna razstava je ena redkih predstavitev Ambroža Testena v Sloveniji in bo posvečena petintrideseti obletnici njegove smrti. Prepletanje motivov iz legende sv. Frančiška Asiškega, svetega pisma, vsakdanjega življenja in Dantejeve Božanske komedije pa bo ilustriralo Testenovo duhovno globino in neverjetno ekspresivnost, ki jo lahko primerjamo z najvidnejšimi ekspresionisti sveta. Dela iz zbirk Frančiškanskega muzeja sv. Bernardina iz Kamporja, Hrvaškega muzeja naivne umetnosti in iz zasebne zbirke je za razstavo izbrala Margarita Šimat, ki se Testenovim  stvaritvam posveča že nekaj desetletij. Vabimo vas, da se nam na odprtju razstave pridružite v četrtek, 28. februarja 2019, ob 18. uri, ki jo bo otvoril župan Občine Mirna, Dušan Skerbiš.

 

Pestro pa je bilo tudi v preteklih tednih. 24. januarja smo se skupaj s kustosinjo  galerije Andrejko Vabič Nose podali na popotovanje po začasni razstavi ZRCALJENJA - maska ali bistvo? (avto)portretne upodobitve samorastnikov. Odkrivali smo globlje pomene samorastniških avtoportretov in skrita sporočila avtorjev, ki so jim ležali na duši. Razstava je na ogled vse do 10. februarja 2019.

Na kulturni praznik, 8. februarja je galerija brezplačno odprla svoja vrata za vse obiskovalce. Ob dnevu odprtih vrat smo prisluhnili predavanju Helene Fornazarič Arheologija Mokronoga in zgodovina Keltov na tem območju. Z otroki je mentor Igor Papež ustvarjal na delavnici  KDO SEM? (avtoportreti za otroke), kjer so ustvarjali avtoportrete s pomočjo embalaž izdelkov, ki jih najpogosteje uporabljajo in jedo, ob 18. uri pa je bil na ogled film Žareče oči (1965;režiser Jože Kloboves, snemalec Marjan Sedej). V filmu smo se seznanili z življenjem izvrstnega slovenskega samorastnika Antona Repnika, ki je sporočilo o življenju slovenskega kmeta in delavca ponesel daleč preko meja domovine.

 

Avtor članka: Špela Sila in Andrejka Vabič Nose

Oglejte si tudi