Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
11°C
2°C
Oceni objavo

Krajina v vseh letnih časih

Robert Hlavaty

Prosevajoča in prelivajoča se lepota akvarela: videnja in občutenja krajine

20. 10. 2022 do 12. 2. 2023

V oktobru smo v Galeriji likovnih samorastnikov Trebnje otvorili razstavo tržaškega akvarelista Roberta Hlavatyja (1897, Trst–1982, Ljubljana) ob 125 obletnici njegovega rojstva in 40 obletnici smrti. Hlavaty je bil zdravnik in zobozdravnik, ljubiteljsko pa se ukvarjal z akvarelom, karikaturami in ilustracijami. Njegova dela hranijo številne inštitucije in ljubitelji slikarstva, zato smo k sodelovanju povabili kar 9 deležnikov, ki so prispevali dela za razstavo, med njimi so tudi slikarjevi potomci v Novem mestu.

V izboru akvarelov je predstavljen njegov vseživljenjski opus od začetka tridesetih do konca sedemdesetih let, ki v središče postavlja vedute, predvsem pa krajinske motive. Njegove kraške in istrske pokrajine z nežnostjo vodenih nanosov barv pričarajo lirično vizijo letnih časov, kjer prevladujejo sivo-beli toni hladnih zim in rjavkasta toplina jeseni. Včasih pa nas dela popeljejo tudi med vrvež velikih mest. Abstrahirani prizori pričajo o slikarjevi ljubezni do ljubljanskega, koprskega in tržaškega okolja ter o njegovem neizpodbitnem talentu, s katerim se je v zgodovino likovnega ustvarjanja zapisal kot cenjen slikar Krasa.

Avtorica razstave dr. Nelida Nemec ga opisuje kot osebo, ki je »kljub realnosti svojega poklica umetnost doživljal kot poslanstvo, ki je razprlo krila ustvarjalnih hotenj, ki so brbotala v njegovi notranjosti in se /… / zlivala na papir kot nagovor, sporočilo, namig ali razkritje njegove nemirne ustvarjalne duše, …«

Vabljeni, da si ta razkritja in čarobne utrinke pokrajin ogledate v živo ter se potopite v nežnost ekspresivnih akvarelov.

Deja Bečaj


foto: A. S. Lamovšek

Oglejte si tudi