Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
3°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

STANKO TOMŠIČ, direktor Komunale Trebnje.

»Velikokrat združujem prijetno s koristnim in vsaka novost me žene naprej. Rad sem produktiven in tudi inovativen. Tisto nekaj z več adrenalina pa najdem v športu,« pove

Svoje delo je pričel leta 2002 na Komunali Metlika in že takrat je imel željo in dolgoročni cilj biti direktor Komunale Trebnje. Od tam ga je pot peljala na Občino Mokronog-Trebelno, kjer je delal kot višji svetovalec za cestno in komunalno infrastrukturo, nato je bil inšpektor na zdravstvenem inšpektoratu. Leta 2012 pa se mu je odprla pot na Komunalo v Trebnjem.

Komunala je zadolžena za veliko področij in včasih kar pozabimo, da se ukvarjate s širokim naborom dejavnosti. Katera področja pravzaprav pokriva Komunala Trebnje?

Osnovna dejavnost je oskrba s pitno vodo, odvajanje in čiščenje odpadnih voda in ravnanje z odpadki. V letu 2013 pa smo pričeli z vzdrževanjem cest in ta trenutek vzdržujemo vse občinske ceste v naših občinah, kar je nekje 650 km in le-te so po prihodkih primerljive z vodooskrbo in odpadki. V lanskem letu je bila ena večjih dejavnosti tudi gradbena dejavnost. Poleg tega skrbimo tudi za vzdrževanje pokopališč in od nedavnega imamo tudi pogrebno dejavnost, ki jo izvajamo konkurenčno in kvalitetno.

V zadnjem času pogosto opažamo onesnaženo okolico ekoloških otokov. Nesnaga se kopiči ob zabojnikih, čeprav so ekološki otoki namenjeni zbiranju ločenih odpadkov v zabojnikih oziroma zvonovih in ne ob njih. Kaj se dogaja? Je le-teh otokov premalo?

Na tem področju je potrebno še ogromno dela, tako na skupnih zbiralnicah kot ekoloških otokih, ki načeloma niso tako problematični, saj se lahko dodajo zabojniki.

Problem je v nepravilnem ločevanju odpadkov. Več damo zabojnikov, več je nepravih odpadkov. Ljudje enostavno odlagajo na te dele vse, tudi kosovne odpadke. Res se osveščenost uporabnikov izboljšuje, zato upam, da bomo v nekaj letih stvari pripeljali do neke želene faze čistosti in posledično lepšega bivalnega okolja.

Komunala je ambiciozno in projektno naravnano javno podjetje in pod vašim vodstvom stremi k jasno zastavljenim ciljem. Nam lahko na kratko predstavite vizijo podjetja pod vašim vodstvom?

Izteka se mi drugi mandat vodenja in usklajeno vizijo z občinami smo do potankosti realizirali. Od novega

Poslovno-logističnega centra JP Komunale do vsega obsega del. Še vedno nenehno sledimo potrebam v okolju, a menim, da je obseg del za samo Komunalo trenutno primeren in obvladljiv. V naslednjih letih je potrebno delati na kakovosti storitev. Res je večina stvari solidnih, a se da marsikaj še izboljšati. Vedno je potrebno stremeti k boljšemu in produktivnejšemu delu, a ob tem ne smemo pozabiti na kvaliteto in konkurenčnost.

 

Letošnje leto je bilo torej več kot uspešno. Na podlagi teh rezultatov nedvomno zrete optimistično naprej. Boste ponovno kandidirali?

Po vseh zaključenih projektih se človek tudi malo iztroši, čeravno je izzivov vedno dovolj. Razpis bo v letošnjem letu in glede na interes pri občinah se bom odločal o novi kandidaturi.

Delovno okolje zaposlenih je neprimerljivo z ostalimi podjetji. Imate tudi certifikat Družini prijazno podjetje. Kako vse to sprejemajo zaposleni?

Menim, da se zaposleni dobro počutijo, saj je fluktuacija zelo majhna, čeravno je to področje, kjer je potrebno še veliko dela. Tudi sam si želim, da se vzpostavijo vsi pogoji, saj je zadovoljstvo zaposlenih ključnega pomena.

Letos ste bili gostitelji Komunalnih iger. Kako je zadeva stekla?

Vsakoletni dvodnevni dogodek komunalnega gospodarstva, kamor pridejo vodstveni delavci, poslovni partnerji in drugi dan tudi zaposleni na prijetno druženje s komunalnimi igrami, smo letos izpeljali mi. Pripravili smo 23 različnih športno delavnih disciplin. Bilo je okoli 3000 udeležencev komunalcev, tekmovalcev, vodstvenih delavcev in osebja. Zadovoljstvo udeležencev potrjuje, da je bil dogodek organiziran na visoki ravni. Za nas je bilo pomembno, da smo ustrezno predstavili vse naše občine, lastnice. Tako smo poleg organiziranega ogleda novega Poslovno-logističnega centra JP Komunala Trebnje, ogleda razstave komunalne opreme, pogostitve in samih iger na osrednjem prireditvenem prostoru v središču Trebnjega obiskali tudi ostale občine. Organizirali smo ogled lokalnih znamenitosti z degustacijami na gradu Speča lepotica na Mirni, Vinskem dvoru Deu, na Občini Mokronog-Trebelno in obiskali Deželo kozolcev v občini Šentrupert. Poleg tega so naši moderatorji vsem obiskovalcem lepo predstavili tudi vse znamenitosti in lepote naše doline.

 

Ste poročen in oče 3 otrok. Kako vam uspeva usklajevati delo, družino, prosti čas?

Družina mi je zelo pomembna in vsak prosti čas preživim z ženo in otroki. Skupaj opravljamo razna dela in na ta način nanje prenašam tudi delovne navade. Živimo na Debencu, kjer imam tudi vinograd s 500 trsi avtohtone šmarnice, ki je dobro, solidno vino in se danes že lahko primerja z ostalimi deželnimi vini. Izhajam iz delavsko kmečke družine, v kateri je bila vrednota vedno delo in se tudi sam smatram kot pošten delaven, kmečki človek. Poleg družine se v prostem času rad družim s prijatelji, čeravno se z leti vse spreminja.

Kje nabirate energijo in črpate moč za uspešno delo?

Velikokrat združujem prijetno s koristnim in vsaka novost me žene naprej. Rad sem produktiven in tudi inovativen. Tisto nekaj z več adrenalina pa najdem v športu. Vsaj trikrat tedensko se rekreativno ukvarjam s športom. Včasih grem na kolo, večina pa je to tek. Tu najdem dodatno energijo za delo in dobro počutje, ki mi je ključnega pomena.

S ponosom pokaže pokal, ki sta ga s sodelavko Sonjo Kirm osvojila na štafetnem teku komunalnih delavcev.

Imate za konec še kakšno misel za naše občane?

Želim si, da bi bilo delo komunalnih delavcev bolj cenjeno. Zavedam se, da je pomemben že sam izgled, zato menim, da smo z izgradnjo novega objekta, ki smo ga naredili z lastnimi sredstvi, dokazali, kdo smo in kaj zmoremo. Zadnja tri leta smo med najhitreje rastočimi podjetji v regiji in poslujemo pozitivno. Verjamem, da bo tako tudi v prihodnje, a vseskozi je potrebno pridno delo. Sam sem ponosen, da sem lahko vodja takega tima, da sem »komunalc« in želim, da je tudi vsak zaposlen.

Stanko bo s svojo družino preživel teden dni dopusta na slovenski obali, en teden pa bo delaven v domačem okolju.

Oglejte si tudi