Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
2°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Aktivnosti Čebelarskega društva Trebnje v Glavarjevem letu 2021

Dolgoletne sanje, ko te postanejo resničnost.

Peter Pavel Glavar se je rodil leta 1721. Leto 2021 je čebelarska zveza Slovenije razglasila za Glavarjevo leto. Delo, ki ga je zapustil še vedno živi med nami. Zavzemal se je za izobraženost ljudi, ustanovil je licej, kjer je poučeval tudi slovensko. Za napredek v kmetijstvu je uvedel kolobarjenje, menjavo semen in pomagal kmetom pri nakupu živine in čebel.  Gojil je čebele, proučeval njihove navade, delo, razvoj in skonstruiral novi nakladni panj, s katerim je poenostavil pobiranje medu brez žveplanja čebel.
Na prošnjo dunajske Kmetijske družbe je spisal mali zvezek v katerem je opisal podnebne in pašne razmere v Sloveniji, vse o čebelah, razvoju, medenju, boleznih in delu z njimi.
Leta 1776 je napisal prvo slovensko čebelarsko knjigo. Na Lanšprežu je 1781 ustanovil prvo čebelarsko vrtnarsko šolo,  zanjo je spisal pravila in tudi sam poučeval v slovenskem jeziku. Na posesti je nasadil okoli 600 dreves raznega sadja, obnovil vinograd, nasadil lipov drevored in drevored murv za gojenje sviloprejk.
Danes je še nekaj starih dreves. Z zasaditvijo 65 visokodebelnjih starih sort jablan in hrušk smo čebelarji ČD Trebnje poskrbeli za obnovo Glavarjevega sadovnjaka.
Drevesa so darovali;  društvo Kočevarjev, Sadjarsko – vrtnarsko društvo Tunjice in društvo Studenčani,  za kar se jim lepo zahvaljujemo.

 

ČD Trebnje,
Anton Koželj

Oglejte si tudi