Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
7°C
JUTRI
26°C
6°C
Oceni objavo

Galerija likovnih samorastnikov

V poznih šestdesetih letih je bil v Trebnjem osnovan tabor likovnih samorastnikov, na katerem so se vsako leto (od leta 1968 dalje) srečevali ustvarjalci z vseh koncev sveta. Umetniki so v času tabora v Trebnjem bivali brezplačno, v zameno pa so tu ustvarjena dela poklonili mestu, od leta 1971 dalje Galeriji likovnih samorastnikov Trebnje. 

Nastala je zbirka, ki ima že več kot 1000 umetniških del: slik, reliefov in skulptur, ki jih je ustvarilo 270 umetnikov iz 40 držav. Med njimi so tudi umetnine ustvarjalcev, katerih dela so cenjena v znamenitih muzejih in galerijah po svetu. 

Galerija likovnih samorastnikov Trebnje je danes znana kot edina zbirka naivne – samorastniške umetnosti v Sloveniji in ena izmed pomembnejših v svetu.

 

Galerija skulptur na prostem

Devet večjih kipov iz bogate zbirke Galerije likovnih samorastnikov Trebnje je predstavljenih v Galeriji skulptur na prostem, ki skupaj s prireditveno ploščadjo in odrom sestavlja edinstven prostor, namenjen kulturnim prireditvam. 

Postavitev kipov je zasnovana na podlagi ideje o povezovanju likovne umetnosti in literature ter lokalnega in mednarodnega prostora ter želje po povezovanju s knjižnico, književnostjo in najrazličnejšimi vrednotami. Obiskovalec Galerije skulptur na prostem lahko posamezna likovna dela poveže z motivi iz slovenske in tuje literature, od pripovedi o zlati ptici in rojenicah do Cankarjeve Skodelice kave, Prešernove Zdravljice ter Shakespearove tragedije Romeo in Julija. Hkrati postavitev umetniških del obiskovalca spodbuja k razmisleku o smislu življenja in sistemu vrednot, ki jih imata posamezen človek in družba kot celota.

Razstava kipov v središče postavlja ljubezen, ljubezen do otroka, partnerja, miru, svobode, domovine in druženja. 

 

Oglejte si tudi