Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
7°C
JUTRI
26°C
6°C
Oceni objavo

Desetletnica Rastoče knjige Velikega Gabra z okolico

Rastoča knjiga je več kot knjiga,

je skrinja narodne zaveze,

je duh, ki se nad časom dviga,

je zvezda stalnica: ljubezen.

                                           Tone Pavček

Desetletnica Rastoče knjige Velikega Gabra z okolico

 

V četrtek, 21. oktobra, je bilo v Velikem Gabru slovesno. DU Veliki Gaber in učenci OŠ Veliki Gaber so na igrišču tamkajšnje šole pripravili kulturno prireditev ob deseti obletnici Rastoče knjige Veliki Gaber z okolico. Knjiga, ki spodbuja moč povezovanja, znanja in vrednot, ki spodbuja osebno in kulturno rast posameznika in družbe kot celote.

V uvodu prireditve je obiskovalce nagovorila in pozdravila predsednica DU Joži Štrempfelj, ki je s skupino upokojencev tudi snovala Rastočo knjigo Veliki Gaber z okolico. Povedala je, da je Rastoča knjiga za sam kraj nekaj pomembnega, ki nam omogoča, da lahko z besedo obudimo pomembne ljudi iz Velikega Gabra in okolice, ki so vsak na svoj način prispevali k razvoju kraja in širše okolice, vse od druge polovice 19. stoletja naprej.

Za posluh in pomoč se je zahvalila županu in predvsem idejnemu očetu g. dr. Janezu Gabrijelčiču, ki je tudi častni občan naše Občine.

Predsednica KS Veliki Gaber Štefanija Gliha je v svojem nagovoru poudarila pomen Rastoče knjige tudi kot vodilo za nadaljnji razvoj v kraju in dodala, da je naloga vseh, da knjigo še naprej dopolnjujemo in ohranjamo.

Na to pot rasti so pred petimi leti pristopili tudi učenci in učitelji OŠ Veliki Gaber. Z veseljem se je ravnatelj mag. Gregor Udovč v svojem nagovoru zahvalil idejni vodji njihove Rastoče knjige, učiteljici Justini Zupančič, ki je srce projekta. Poudaril je, da je strmenje k odličnosti za življenje zelo pomembno.

Obiskovalce pa je na prireditvi nagovoril in jim ob jubileju čestital tudi župan Alojzij Kastelic. Poudaril je, da sta Dolenjska in Bela krajina najbolj uspešni gospodarski regiji v Sloveniji in, da je v teh regijah največ Rastoče knjige. »Mislim, da se že čuti rezultate tega, kar je oče Rastoče knjige, g. Gabrijelčič, prehodil skupaj z nami na tem področju. V tem razdvojenem svetu še kako potrebujemo spodbude, sodelovanje, prijateljstvo, znanje in zato je vsak talent naša skupna odgovornost. Da spodbujamo k dobremu in dosegamo še boljše rezultate. Verjamem, da bo v prihodnjih desetletjih v Velikem Gabru še veliko rastočnikov.«

Slavnostna govornika sta bila idejni oče Rastoče knjige Slovenije doktor Janez Gabrijelčič in ambasadorka Rastoče knjige profesor doktor Slavka Kavčič. Oba sta ponosna, da se je Rastoča knjiga rodila na Dolenjskem in se je tako dobo zasidrala v prostoru in želita, da še naprej tako lepo raste.

Rastoča knjiga je projekt, v katerem delujejo društva Rastoče knjige že v 13 državah sveta in tako preko kulture, znanosti, knjig in dosežkov predstavljajo svojo veličino in odličnost svetu. Z njim se Slovenci v svetovnem merilu predstavljamo kot narod, ki želi s svojo kulturo prispevati v svetovno zakladnico znanja in idej. Vse to je odprlo možnost, da kot posamezniki in narod stopimo po poti nenehne rasti. »Od dobrega k boljšemu in boljšega k odličnemu«, so povedali učenci tamkajšnje OŠ, ki so skupaj z učiteljicami pripravili čudovit kulturni program.

Naj nas vodi misel idejnega očeta Rastoče knjige, dr. Janeza Gabrijelčiča, ki pravi, naj ne mine dan, da ne bi naredili česa dobrega zase, za družino, za ožjo in širšo skupnost.

Mojca Smolič

Oglejte si tudi