Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Teden pisanja z roko 2020

Brez računalniške tipkovnice si je danes težko zamišljati pisno komuniciranje. Tipkovnica omogoča enostavno, hitro in učinkovito pisanje. A vendar smo prepričani, da tipkanje ne more v celoti nadomestiti pisanja z roko. Pisanje z roko je fina motorična spretnost, neponovljiva, tako kot prstni odtis. Vzdržuje se z vajo, kar pomeni, da pišemo.

Strokovnjaki opozarjajo, da naši možgani bolj kompleksno delujejo pri pisanju z roko kot pisanju s tipkovnico. Pisanje z roko zagotavlja boljši spomin. Pri pisanju z roko se nam utrne več idej, ohranjamo tudi dolgotrajnejšo pozornost. Z izdelki, napisanimi z roko, izražamo spoštovanje in naklonjenost.

Šolski minister, dr. Jernej Pikalo, pravi, da rad piše z roko, še raje pa dobiva pisma, razglednice in sporočila, napisana z roko, ker veliko bolje kot računalniška pisava odsevajo človekovega duha. Meni, da nas pisanje z roko dela bolj kreativne, zato nas vabi, naj si čim večkrat privoščimo razkošje pisanja z roko.

Drugo šolsko leto zapored smo se na naši šoli odločili, da bomo sodelovali v Tednu pisanja z roko, ki bo od 20. do 24. januarja potekal po vsej Sloveniji. Ustanovitelji in podporniki tedna so Društvo Radi pišemo z roko, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Zavod za šolstvo.

Letošnja osrednja tema je »V naši družini radi pišemo z roko«. Na šoli bodo potekale dejavnosti, v okviru katerih bomo učence še intenzivneje spodbujali k pisanju z roko. Centralno in podružnično šolo tako že krasijo plakati, ki smo jih z roko skupaj ustvarili učenci 4. a in 9. a. Izvedli bomo kaligrafsko delavnico ter še kakšno druženje starejših in mlajših učencev ob pisanju z roko.

K sodelovanju lepo vabimo tudi vse starše, stare starše ter druge sorodnike in prijatelje naših učencev. Naj vam z roko napišejo kakšno uganko ali zanimivo sporočilo, pobrskajo za starimi razglednicami, voščilnicami, zvezki ter spominskimi knjigami in vam jih pokažejo, med seboj v družini primerjajte pisave.

Mojca Zavasnik, koordinatorica Tedna pisanja z roko 2020

Oglejte si tudi