Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
5°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

Mi radi beremo

V petek, 7. 2. 2020, smo z učenci 8. c razreda POŠ Tabor pri uri oddelčne skupnosti obeležili Svetovni dan glasnega branja. Učenci so glasno prebrali 2 zgodbi iz knjige Prismuknjene zgodbe z naslovom Lažljiva Liza in Bojazljivi mobilni telefon. Po branju smo se pogovorili o vsebini obeh zgodb in o pomenu branja, učenci pa so takole strnili svoja razmišljanja o zgodbah in branju nasploh:

 

Prva zgodba sporoča, da imajo otroci bujno domišljijo in da jo uporabljajo tudi odrasli. Druga pa sporoča, da telefon ni vse in da starejši ljudje ne razumejo tehnologije. Rada berem starejše knjige oz. dnevnike, ker so zanimivi in veliko povedo o preteklosti. Berem zvečer ali pa v avtu, ko smo na poti. Branje je pomembno, ker širi besedni zaklad in našo razgledanost. Priporočam knjigo Zlatin dnevnik, ker je zanimiva.

Iza Z.

 

Na podlagi prebranih zgodb sem ugotovil, da ne smemo lagati, naučil pa sem se tudi, da starejše osebe niso navajene mobilnih telefonov. Rad berem pustolovske knjige, običajno pa berem zvečer v postelji. Priporočam knjigo Blazno resno o seksu.

Maj Ž.

 

Prva zgodba nam sporoča, da ni dobro lagati, je pa bujna domišljija vsekakor pomembna za pisanje knjig. Druga zgodba pa prikazuje človekovo odvisnost od telefona. Branje je pomembno, ker si z njim širimo besedni zaklad. Priporočam knjigo Če ostanem, ker je zanimiva in napeta.

Eva D.

 

Sporočilo prve zgodbe je, da lagati ni lepo, saj nam potem ljudje ne bodo več verjeli. Druga zgodba pa sporoča, da nam telefon ne pomaga, če ga ne znamo uporabljati. Najraje berem pustolovske zgodbe. Z branjem si širimo besedni zaklad. Največ berem poleti. Knjiga, ki jo priporočam, ima naslov Krive so zvezde, saj nosi pomembno sporočilo.

Jasna K.

 

Prva zgodba govori o dekletu, ki ves čas laže, druga pa o gospodu, ki misli, da se telefon boji, kadar vibrira. Ugotovili smo, da je gospod v resnici malo obseden s telefonom, saj gre takoj po novega. Nauk je, da s telefoni onesnažujemo svet in se oddaljujemo od družbe. Jaz trenutno berem knjigi Veliko srce in Pogrešam te, pogrešam te. Berem zato, ker so mi knjige všeč, saj so zanimive. Priporočam knjigo Hobit oz. Tja in spet nazaj.

Ana Z.

 

Sporočilo prve zgodbe je, naj ne lažemo. Druga pa nam poskuša predstaviti to, da se telefon ne boji, čeprav se trese, ko vibrira. Zelo rad berem stripe, čeprav se zdijo otročji, vendar so vseeno »kul«, pa še hitro se jih da prebrati. Največkrat berem zvečer, z branjem pa si širimo obzorja. Priporočam knjigo Mar je Jezus imel brata?

Andrej Vian V.

 

Prva zgodba sporoča, da si ne smemo preveč izmišljevati in lagati, ker se kasneje ujamemo v lastne laži. Druga pa sporoča, da smo ljudje danes čisto zasvojeni s tehnologijo in da brez nje sploh ne moremo živeti. Najpogosteje berem ljubezenske romane. Brez branja bi bili ljudje še bolj odvisni od telefonov in tehnologije. Najraje berem ponoči, ker je takrat vse mirno in tiho in lažje razmišljam ob branju. Branje je pomembno zato, ker si z njim lahko predstavljamo določene stvari in razvijamo svojo domišljijo. Priporočam knjigi Veliko srce in P.S. Še vedno te ljubim, ker sta res razburljivi in ljubezenski.

Franja K.

 

 

Sporočilo prve zgodbe je, da ni lepo, če lažemo. Druga pa sporoča, da imajo starejši ljudje že bolj slabe možgane in zato kdaj česa ne razumejo. Rad berem krajše zgodbe za bralno značko, berem pa, ko mi je dolgčas. Branje je pomembno za ohranjanje besednega zaklada. Priporočam Dnevnik nabritega mulca, saj je knjiga zelo zanimiva in dokaj kratka.

Gal G.

 

Zgodba o Lizi sporoča, da ima zelo bujno domišljijo. Zgodba o bojazljivem telefonu pa sporoča, da starejše generacije niso za moderno tehnologijo. Berem takrat, ko se mi ljubi in le knjige za bralno značko. Branje je pomembno za pridobivanje besednega zaklada. Priporočam knjigo Blazno resno o šoli, saj je kratka in ima zanimivo vsebino.

Andraž Ž.

 

Liza nam sporoča, da ne smemo lagati. Zgodba o telefonu pa nam sporoča, da znajo otroci bolje s telefoni kot odrasli. Ne berem rad, kadar pa berem, največkrat berem humorne knjige. Berem popoldne. Branje je pomembno za naš besedni zaklad. Za branje bi priporočal zbirko Harry Potter, saj je obsežna in vzbuja našo domišljijo.

Tjan J.

 

Prva zgodba prikazuje Lizo, ki ves čas laže. Druga pa sporoča, da lahko hitro postanemo odvisni od telefona. Berem samo tisto, kar je obvezno. Branje je pomembno za razum in govor. Priporočam knjigo Med gorami, ker je zanimiva in poučna.

Žan S.

 

Lizina zgodba sporoča, da ne smemo lagati. Zgodba o mobilniku pa sporoča, da ni pomembno, kakšni smo in da lahko vedno najdemo nove prijatelje. Knjige berem, ko se mi zazdi. Beremo pa zato, da širimo svoj besedni zaklad. Priporočam vam knjigo Tisoč pegic, ker ima dobro sporočilo, knjižni junaki pa se soočajo z vsakdanjimi problemi.

Vanesa S.

 

Svoje predloge knjig, ki so jih priporočili v branje, so učenci na koncu ure zapisali tudi na kartico.

 

 

Beatrika Jernejc,

razredničarka

 

Oglejte si tudi