Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

Povečuje se število prebivalcev Kosova

Tako pravijo v RKS – Območnem združenju Žalec, kjer zagotavljajo humanitarno pomoč ranljivim skupinam v šestih Spodnjesavinjskih občinah. V njihovi evidenci je trenutno 271 družin s povprečno tremi družinskimi člani. Število prejemnikov humanitarne pomoči se povečuje, med njimi tudi število prebivalcev s Kosova.

24 družin živi v Občini Žalec in 1 v Občini Braslovče. Posamezniki povedo, da je na Kosovu zelo težko živeti, tam je velika revščina in ni služb. Mnogi so se v Slovenijo preselili že zdavnaj; pri nas živijo od vojne Srbije s Kosovim.

Po navadi v večji stanovanjski hiši živi več družin, ki si delijo skupne stroške. Možje običajno delajo v gradbeništvu, njihove žene skrbijo za gospodinjstvo in otroke. Zaradi neznanja slovenskega jezika njihovih žena, ki urejajo humanitarno pomoč za družino, se z njimi zelo težko sporazumevajo.

V evidenci RKS – OZ Žalec je skupaj iz Občine Žalec 163 družin, ki prejemajo humanitarno pomoč, Občine Prebold 31, Občine Braslovče 30 družin, Občine Polzela 28, Občine Tabor 10 in iz Občine Vransko 9 družin.

V RKS – OZ Žalec ranljivim skupinam pomagajo:

s hrano, ki jo s sredstvi iz Sklada EU zagotavlja Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter prehranskimi paketi podjetja Tuš;

-  z oblačili, obutvijo in pohištvom, ki jih podarijo njihovi sokrajani;

s plačili osnovnih položnic (elektrika, voda, komunalne storitve, najemnine stanovanj in zdravstvena zavarovanja), če Komisija za socialno dejavnost ali odbori krajevnih organizacij RK ocenijo, da so prosilci upravičeni do pomoči in če je na voljo dovolj sredstev.

Finančna sredstva, s katerimi odbori krajevnih organizacij pomagajo pri plačilu položnic, prostovoljci pridobivajo na terenu, ko konec leta obiščejo gospodinjstva na svojih območjih. Krajani s članarino in prostovoljnimi prispevki, omogočajo plačilo položnic.

Prostovoljci težko pridobivajo sredstva, saj se pri ljudeh oglasijo tudi prostovoljci drugih organizacij, ki zbirajo finančna sredstva, v zadnjih letih, odkar je koronavirus, pa se prostovoljci večinoma ne odločajo za zbiranje prispevkov.

Hrano v centralnem skladišču v Žalcu delijo najmanj 4-krat letno; predvidoma januarja, aprila, julija in oktobra, o čemer upravičene do pomoči obvestijo preko SMS-sporočil in običajni pošti. Oblačila, obutev in ostale stvari delijo ob torkih, od 9. do 11. Zaradi upoštevanja zaščitnih ukrepov prosilci naročijo stvari in jih pripravljene prevzamejo 4-krat na leto.

Zaradi koronavirusa strank ne sprejemajo v svojih prostorih; informacije o dejavnostih RK prejmejo po telefonu 03 5716 616, med tednom od 7. do 15., vloge za humanitarno pomoč sprejemajo po običajni pošti na naslov:  RKS – OZ Žalec, Hmeljarska ulica 3, 3310 Žalec in elektronski pošti: zalec.ozrk@ozrks.si.

Oglejte si tudi