Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
11°C
3°C
Oceni objavo

Na obisku pri obrtniku kolarju iz Ojstriške vasi

V sredo, 28. 9. 2022, je na OŠ Vransko-Tabor v okviru Tedna kulturne dediščine v Sloveniji potekal kulturni dan na temo obrtništva na Vranskem in v Taboru. Učenci POŠ Tabor so spoznavali delo različnih obrtnikov v Taboru. Sedmošolci so skupaj s petošolci obiskali obrtnika kolarja, gospoda Vida Hanžiča, iz Ojstriške vasi. Po obisku so v šoli pripravili plakat o kolarstvu in narisali nekaj risb. Na koncu dneva pa so takole strnili svoje vtise:
V sredo smo bili na obisku pri kolarju, gospodu Vidu, iz Ojstriške vasi. Izdeloval je kolesa za vozove imenovane »parizar«. Všeč mi je bila njegova zbirka starih reči. V tej zbirki so bili vozovi, zadnjega je naredil pred petimi leti. Naučila sem se, kako dolgo se les suši preden iz njega izdelajo različne stvari. Izvedela pa sem tudi nekaj zanimivosti o delu tega gospoda. S kolarstvom se ukvarja že 70 let. Njegovi prvi izdelki pa so bile špice za kolesa.

Lucija


Obiskali smo obrtnika kolarja, ki je izdeloval vozičke in druge stvari iz lesa. Izvedela sem, da se je leseno kolo sušilo dolgo časa, da bi bilo bolj trdno. 

Diana


Bili smo pri obrtniku kolarju v Ojstriški vasi. Izdeloval je kolesa za vozove, veliko orodij in drugih izdelkov. Naučil sem se, da se je les za kolo zelo dolgo sušil in da je bil najbolj uporaben les bor.

Martin Luka


Danes smo obiskali obrtnika, ki je po poklicu kolar. Star je 85 let, ta poklic pa opravlja od svojega 15. leta dalje. Kolar izdeluje vozičke, vozove, vprege za konje in »štile« za orodja. Všeč mi je bilo, ko nam je pokazal svojo zbirko orodij in drugih predmetov. Naučil sem se, da les potrebuje več let, da se posuši in da ga lahko uporabimo. Kolar uporablja različne žage, sekire in dleta.

Maj

 

Danes smo bili pri kolarju, ki izdeluje veliko lesenih stvari. Všeč mi je bilo, ker nam je pokazal veliko predmetov in nam razložil vse o svojem delu.

Bor

 

Bili smo pri kolarju, ki izdeluje predmete iz lesa. Všeč mi je bila njegova zbirka starih predmetov.

Tevž M.

 

Bili smo pri kolarju, gospodu Vidu, ki je star 85 let. Že 70 let je kolar. Izdeluje kolesa, vozove in otroške vozičke. Všeč mi je bila njegova zbirka. Naučil sem se, da so včasih vozovi prevažali različne stvari vse do Pariza.  Les se je zelo dolgo sušil, saj kolarji izdelujejo izdelke iz trdega lesa. 

Jure

 

Danes smo imeli kulturni dan. Šli smo h kolarju. Kolar izdeluje vozove, kolesa, vozičke in vprege. Zelo všeč so mi bili vozički in vse stvari, ki jih je imel doma. Naučila sem se, da so za kolarstvo uporabljali trd les in da se en centimeter lesa suši eno leto.

Laura

 

Bili smo pri kolarju, ki izdeluje predmete iz lesa. Všeč mi je bilo, ko nam je pokazal stare stvari. Naučil sem se, da se les dolgo suši preden lahko naredimo kolo.

Maks

 

Obiskali smo kolarja, ki izdeluje predmete iz lesa. Všeč mi je bilo, ko nam je pokazal stare stvari. Naučil sem se, da je les uporaben in da se dolgo suši.

Mark

 

Bili smo pri kolarju. On izdeluje izdelke iz lesa. Všeč mi je bila njegova zbirka starih predmetov. Naučil sem se, da se mora les zelo dolgo sušiti. Videli smo tudi stroje, ki jih je sam izdelal, da bi si olajšal delo.

Tevž G.

 

Danes smo bili pri kolarju, ki izdeluje lesene predmete, večinoma vozičke. Naučil sem se, da se vsak centimeter lesa suši eno leto.

Dejan

 

Danes smo se skupaj s petošolci odpravili h kolarju. On izdeluje kolesa, vozove, kočije in »štile« za lopate. Všeč mi je bil voz, ki ga je izdelal pred petimi leti. Naučila sem se, da se les zelo dolgo suši in da so včasih žagali na roke, kar jim je vzelo veliko časa.

Nika

 

Skupaj s petošolci smo obiskali kolarja v Ojstriški vasi. Kolar izdeluje ročaje za lopate, sekire, vozičke in kolesa za vozove. Najbolj mi je bila všeč njegova zbirka starih stvari. Izvedel sem, da se kolo zelo dolgo suši in da so kolarji pri svojem delu uporabljali predvsem borov les.

Aljaž

 

Danes smo bili pri kolarju, ki izdeluje lesene vozove in kolesa. Ima zbirko orodij, s katerimi si pomaga pri izdelavi lesenih stvari. Gospod ima tudi mini muzej, v katerem si lahko ogledaš veliko starih stvari. Naučila sem se, da se je les zelo dolgo sušil, en centimeter lesa se je sušil približno eno leto.

Zala

 

V sredo smo z razredom obiskali kolarja iz Ojstriške vasi. Kolarji so nekoč izdelovali vozove, kolesa, vozičke, pluge, ročaje za metle in sekire, vprege za krave in vole in še druge stvari iz lesa. Zelo všeč mi je bila njegova zbirka straih predmetov (posode, smuči, orodje, orožje). Na koncu nam je razkril, da je tudi odličen slikar, saj je narisal veliko slik pokrajine v Taboru. Naučila sem se, da so morali kolarji les za obdelavo zelo dolgo sušiti, pet centimetrov lesa se je sušilo pet let. Ta kulturni dan mi je bil zelo všeč.

Ajda

 

Danes smo bili pri kolarju, ki izdeluje izdelke iz lesa. Gospod nam je povedal, da je v svoji mladosti izdeloval tudi kolesa za vozove. Všeč mi je bilo, ko nam je pokazal veliko starih stvari.

Ožbej

 

Odpravili smo se h kolarju, Tam smo videli stvari, ki jih izdeluje: kolesa iz lesa, cize, ročaje za lopate in motike, kočije in vozičke. Videli smo tudi vprege za živali. Povedal nam je, da se en centimeter lesa suši eno leto. »Pariška« kolesa so bila debela enajst centimetrov, torej so se sušila enajst let. Gospod nam je poleg svoje zbirke starih stvari pokazal tudi svoje slike. Ugotovili smo, da je 85-letni gospod zelo dober umetnik, saj obvlada tako žago kot čopič. Naučila sem se, da je starejše ljudi potrebno poslušati in ceniti, saj vedo več od mlajših.

Lidija

 

Gospodu Vidu Hanžiču se najlepše zahvaljujemo za gostoljubje in mu želimo vse dobro.

 

Prispevek je pripravila ga. Beatrika Jernejc.

Oglejte si tudi