Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

EKODAN NA POŠ TABOR: KROŽNOST NA DOMAČEM DVORIŠČU

V četrtek, 1. aprila, je na Osnovni šoli Vransko-Tabor potekal EKODAN na temo KROŽNEGA GOSPODARSTVA, ki je bil izveden na daljavo. Devetošolci podružnične osnovne šole v Taboru so razmišljali o krožnosti na domačem dvorišču. V uvodni uri so spoznali temeljna načela krožnega gospodarstva in njegov doprinos k zmanjševanju števila odpadkov ter ohranjanju naravnih virov. Ogledali so si dva kratka filma na to temo, ki sta jim približala idejo krožnosti. Sledilo je samostojno ustvarjanje in razmišljanje o pomenu krožnega gospodarstva in o tem, kako bi lahko kot posamezniki delovali po teh načelih v vsakdanjem življenju. Izpolnili so tudi kratek vprašalnik in ob zaključku dneva takole strnili svoje misli:
Krožno gospodarstvo se zgleduje po naravi in poskuša s predelavo in ponovno uporabo zmanjšati količino odpadkov. Izdelke lahko recikliraš, na internetu pa najdeš ideje, kako uporabiti kakšno stvar še enkrat. V trgovini pri nakupu zelenjave ali sadja vzameš le eno vrečko in ne novo za vsako stvar ter s tem zmanjšaš uporabo plastičnih vrečk.
Ana Z.
Izvedel sem, da lahko veliko stvari recikliramo. Bistvo je v tem, da stvari ne bi smeli kar zavreči, ampak jih moramo popraviti oz. reciklirati. To je pomembno predvsem zato, da bi zmanjšali količino odpadkov v naravi. Delujem že tako, da odpadkov ne puščam v naravi in jih doma recikliram, npr.: majice odnesemo v posebne zabojnike za reciklažo. Stol pa popravimo.
Andraž Ž.
Pomembno je, da smeti oz. odpadke ponovno uporabimo in de ne bremenijo okolja. Doma ločujemo odpadke.
Andrej V. V.
Bistvo krožnega gospodarstva je, da premislimo, kaj res potrebujemo in da porabljene, stare stvari predelamo, tako da vse kroži. Krožno gospodarstvo temelji na podlagi kroženja, tako kot narava, ki jo s krožnim gospodarstvom skušamo posnemati. K temu pripomorem s popravilom strganih oblačil, ponovno uporabo plastenk….Papir bi lahko uporabili za različne izdelke ali pa ga sami predelali v novega. Zobne ščetke lahko uporabimo za čiščenje. Oblačila podarimo drugim ali jih predelamo.
Eva D.
Naučila sem se, da je treba čim več reciklirati, da bo svet manj potrošniški in bolj čist. Pomembno je, da hrano ustrezno shranjujemo. Oblačila lahko preuredimo s šivanjem, rezanjem in iz njih ustvarimo nekaj novega. Obrabljene krtače za lase lahko uporabimo za česanje psov in mačk. Razbit lonec pa lahko uporabimo kot lonček za barvice.
Franja K.
Krožno gospodarstvo je pomembno, saj nam bo drugače zmanjkalo virov in surovin. Sam bom sodeloval tako, da bom poskušal čim več stvari reciklirati in jih ponovno uporabiti. Stol bom moderniziral.
Gal G.
Krožno gospodarstvo želi posnemati naravo, da stvari ne bi zavrgli, ampak bi jih ponovno uporabljali, saj nam bo drugače zmanjkalo naravnih virov, imeli pa bomo vedno več smeti. Doma poskušamo prenavljati pohištvo, kupovati čim manj v plastičnih vrečkah, obleke pa kupujemo v rabljenih trgovinah. Kozarce bi lahko uporabili za razne posode v delavnici. V second hand trgovinah kupujem večino svojih oblek in mi je zelo všeč, saj so stvari dobre. Je pa tudi zanimivo, ker je vsak kos oblačila nekaj posebnega. V trgovinah z manj embalaže pa ne kupujemo, saj jih je premalo in niso dostopne.

Iza Z.
Naučila sem se, da je treba čim več stvari ponovno uporabiti oz. jih reciklirati. Nekatere izdelke bi lahko uporabila za različne namene.
Jasna K.
S krožnim gospodarstvom bomo ohranjali vire in surovine. Izdelku lahko podaljšamo življenjsko dobo tako, da naj pazimo. Namesto da vržemo celoten izdelek v smeti, lahko samo zamenjamo pokvarjen del in mu tako podaljšamo življenjsko dobo.
Maj Ž.
Spoznala sem, da je potrebno varčevati, saj dolgo traja, da se viri obnovijo. Krožno gospodarstvo je pomembno, izdelkov ne vržemo v smeti, ampak jih shranimo za ponovno uporabo.
Nina V.
Ugotovil sem, da je recikliranje pomembno za naš planet in naravo. Trudil se bom reciklirati in zmanjševati odpadke. Izdelkom lahko podaljšamo življenjsko dobo, če z njimi lepše in skrbno ravnamo.
Tjan J.
Namen krožnega gospodarstva je ohranjanje narave. Sodelovala bom tako, da bom stvari ponovno uporabljala, to porabo zmanjšala in premislila, če nekaj res potrebujem. Izdelke bi lahko ponovno uporabila: plastenko kot posodo za svinčnike, iz starih kavbojk bi lahko naredila torbico ali nahrbtnik, iz kartonasta škatle pa prostor za shranjevanje stvari.
Vanesa S.
Zapise učencev je zbrala njihova razredničarka, ga. Beatrika Jernejc.

Oglejte si tudi