Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
5°C
PET.
17°C
1°C
Oceni objavo

Center konjeniškega športa Celje

Predstavljamo vam Center konjeniškega športa Celje od samega začetka do vrhunskih rezultatov, ki jih dosegajo v svetovni lestvici jahačev.
Kdaj je bil ustanovljen vaš klub Center konjeniškega športa Celje in kakšno je bilo delovanje kluba na samem začetku?

Center konjeniškega športa Celje, ki velja za najsodobnejši tovrstni center v Sloveniji in tem delu Evrope je bil postavljen konec leta 2008, pri čemer so se prvi »prebivalci« naselili v januarju 2009. Že od samega začetka smo se fokusirali v športno konjeništvo, pri čemer dajemo poudarek najmnožičnejši disciplini preskakovanje ovir s konji. Center je namenjen tako športni kot splošni javnosti, katerega cilj je zagotovitev najboljših pogojev za delo in trening ter promocija te izbrane discipline med širšo javnostjo.
Ali se  v  vašem klubu posvečate vsem disciplinam enako  ali imate na kateri večji poudarek? 
Pri nas dajemo poudarek preskakovanju ovir, ki je najmnožičnejša disciplina ter edini šport, ki enakovredno združuje človeka in žival. Večina ljudi, ki ima konje nastanjene pri nas, se ukvarja profesionalno ali rekreativno s preskakovanjem ovir, medtem ko imamo tudi nekaj dresurnih jahačev. Cilj je vsesplošna popularizacija konjeništva, ne glede na disciplino, tako da skušamo portfelj disciplin, ki jim dajemo prednost, povečati.
Koliko članov imate?
Ožji tekmovalni krog šteje okvirno 20 jahačev, medtem ko širše gledano imamo preko 100 članov, pri čemer so mnogi prostovoljci na tekmovanjih, ki jih organiziramo ali strokovni in podporni sodelavci.

Pri katerih letih je priporočljivo začeti trenirati? Kolikokrat na teden trenirajo otroci?
Prvi stik s konjem je priporočljiv čim prej, predvsem z vidika odnosa do živali, da otroci razvijejo čut, kako ravnati z živalmi. Kar se tiče vpisa v šolo jahanja pri nas, sprejemamo otroke z osmim letom, saj smo ocenili, da je takrat otrok dovolj psiho-fizično razvit, da lahko nadzorovano vodi in upravlja s konjem. Tečaje pri nas v večini izvajamo individualno, s čimer zagotavljamo maksimalno varnost, hkrati pa tudi povečujemo krivuljo učenja. Frekvenca treningov se prilagaja tečajniku, medtem ko običajno trenirajo dvakrat do trikrat na teden.
Kako vzpostavite stik med konjem in mlajšim jahačem, da pride do sinergije pri jahanju?
V prvi fazi s samo pripravo konja za ježo, kako pristopiti do njega in ga opremiti za ježo, medtem ko v drugi fazi vedno v začetni šoli jahanja in začetnem spoznavanju s konjem potekajo razgibalne vaje na konju, katerih namen je, da se jahač sprosti in zaupa konju ter samemu sebi. Najpomembneje pa je, da deluje jahač spoštljivo s konjem, konj pa mu bo to tudi večino časa vračal.
Kateri so vaši trenerji?
V konjeništvu si trenerja izbere vsak jahača sam, razen organizirani treningi za reprezentanco. Pri nas je vodilni trener Tajda Bosio, ki tudi vodi šolo jahanja, medtem ko se sama še vedno zelo aktivno profesionalno ukvarja z disciplino preskakovanje ovir ter tekmuje v Sloveniji in tujini. V letu 2015 je bila drugouvrščena v članski kategoriji na državnem prvenstvu v preskakovanju ovir.
Kakšen je svetovni in državni uspeh in uspeh vašega kluba? Smo imeli Slovenci kdaj v lasti evropski  svetovni ali še kakšen prestižnejši uspeh?
Ravno zaradi prej omenjenih težav je težko doseči na mednarodnem nivoju relevantne uspehe, saj je potrebno imeti enako kakovostnega konja ob jahaču. V klubu smo dosegli razne stopničke na državnem in evropskem nivoju, tako med članskimi kot tudi mlajšimi kategorijami.
Kakšni so pogoji za vpis v klub in kdaj vpisujete nove člane?
Posebnih pogojev za vpis v klub ali šolo jahanja ni. V primeru, da osebe niso polnoletne, je potrebno soglasje staršev. Nove člane vpisujemo celo leto, saj zaradi velike notranje jahalnice lahko izvajamo treninge ter tečaje v vseh vremenskih pogojih, oziroma letnih sezonah.
Imajo tekmovalci tudi osebne sponzorje ali za to poskrbi klub?
Večina tekmovalcev nima osebnih sponzorjev. Čeprav je to v tujini redna praksa, je v Sloveniji malo težje pridobiti sponzorje za jahače. Klubi in posamezni dogodki pa imajo večje in manjše sponzorje.

Sodi jahanje  med dražje športe?
Vsak šport, s katerim se
tekmovalci ukvarjajo profesionalno, postane drag slej kot prej. Enako je
pri smučanju ali drugih športih, pri čemer je za vsak šport potrebno
investirati nekaj denarja v samo opremo in treninge. Konjeništvo je res
dražje, predvsem z vidika, da konji stanejo več, zato je tudi težje
pridobiti dobre slovenske uvrstitve v svetovnem vrhu, saj v eni točki
sama pripravljenost jahača ni več dovolj, temveč je potreben tudi konj,
ki je enako dobro pripravljen kot jahač- Tovrstni konji pa stanejo
določen denar. V Nemčiji na primer, so rešili ta finančni problem tako,
da država oziroma panožna zveza investira v konje za jahače, ki so potem
last zveze, podobno kot pri smučarjih zveza kupi smuči svojim
tekmovalcem. Medijska pokritost določenega športa pa je jasno povezana z
uvrstitvami, ki jih športniki dosegajo, kar pa je v panogi konjeništvo
malce težje, saj v samem vrhu postane ta šport precej drag, predvsem z
vidika kakovostnega konja. 

Od 12. - 15. maja 2016 bo vaš Center konjeniškega športa Celje prvič v zgodovini Slovenije prizorišče najprestižnejšega tekmovanja za nacionalne ekipe na svetu - FEI FURUSIYYA NATIONS CUP. Tekmovanje  bo štelo kot kvalifikator za najprestižnejšo ekipno ligo na svetu.  To pa od vas zahteva ne malo priprav in organizacije.
Res je, v maju se bo prvič zvrstilo kvalifikacijsko tekmovanje, ki jih je samo 20 na svetu. To je resnično dosežek za Slovenijo, saj se s tem uvrščamo v sam svetovni vrh organizatorjev in Slovenijo močno postavljamo na zemljevid konjeništva sveta. Večmesečne priprave že potekajo, saj tekmovanje prenašajo tudi razne nacionalne in mednarodne televizije, na dogodku je tudi VIP sprejem za preko 200 gostov, kjer se redno zberejo razni veleposlaniki in ugledni ter uspešni predstavniki podjetij, hkrati pa vsako leto pripravimo šov program za obiskovalce, kjer se predstavijo uveljavljeni performerji s področja konjeništva.

Predstavljamo vam  Tajdo Bosio, ki sega v sam vrh lestvice svetovnih jahačev!
Intervju s Tajdo Bosio si lahko preberete na ltgnews.eu.
http://ltgnews.eu/LTG/display/?news=771




Oglejte si tudi