Logo MojaObčina.si

Sveti Andraž v Slovenskih goricah

DANES
12°C
-2°C
JUTRI
12°C
8°C
Deli
244

Gostovanje v Nemčiji

V petek, 6. oktobra 2012, smo se igralci Odrasle gledališke skupine KUD Vitomarci odpravili na štiridnevno gostovanje k našim prijateljem v nemško pokrajino Severno Porenje - Vestfalija, ki so združeni v SKŠD Slovenski zvon, s sedežem v Krefeldu.

V svojem stanovanju sta nas toplo sprejela naša domačina Rozina in Ivan Lovrenčič, ki že veliko let živita v kraju Willich. Tam sta si ustvarila svoj dom in svoj vrt, na katerega sta še posebej ponosna. Pravita, da je to njun mali raj. Kamorkoli se ozreš, v njunem stanovanju ali na zelo lepo urejenem ter obdelanem vrtu, povsod lahko opaziš nekaj, kar ju spominja na dom, na njuno domovino, ki je več kot 1000 km daleč. Marsikdo si misli, da tam naši ljudje počasi pozabljajo na slovenščino in na Slovenijo, vendar to vsekakor ne drži, saj prebirajo slovenski časopis, poslušajo slovenske radijske postaje in gledajo slovensko televizijo, obiskujejo maše v slovenskem jeziku in prepevajo slovenske pesmi.

Gospa Rozina je predsednica Slovenskega zvona in je gonilna sila, ki premaga še tako močne ovire. Člani tega društva nam z velikim veseljem vsakič povedo, kako jo spoštujejo in kako zelo jo imajo radi, saj je organizator, ki ji ni para. In prav s to trditvijo se strinjamo tudi vsi mi, ki se z njo družimo že kar nekaj let. Vsako leto smo znova presenečeni, s kakšnim žarom spremljajo ljudje našo predstavo in koliko jim pomeni, da se lahko pogovarjajo z nami. Našo druženje po sami predstavi traja dolgo v noč, saj so naši gostitelji željni preproste slovenske besede in se vedno znova razveselijo ob slovenski pesmi.

Letos sta nas pod svojo streho sprejela zakonca Anita in Tone Pezdir, ki živita nekaj kilometrov vstran. Skrbela sta, da smo se počutili kot v najboljšem hotelu. Popeljala sta nas na ogled Düsseldorfa in Krefelda, se v naši družbi z ladjo popeljala po reki Ren in skupaj smo uživali v pokritem smučišču v bližini Essna. Skratka, spet smo preživeli štiri čudovite dni, pa čeprav smo z našim izposojenim kombijem naredili kar 2500 km dolgo pot.

Veliki HVALA bi želeli izreči Aniti in Tonetu, še posebej pa Rozini, ki je naš vezni člen in oseba, ki res veliko naredi, da so ljudje, ki so v njeni bližini, srečni, veseli in nasmejani.

 

                             Vitomarški gledališčniki: Petra, Mima, Daniela, Jana, Kristijan, Andrej, Srečko, Tomaž in Milan

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi