Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
4°C
JUTRI
16°C
0°C
Oceni objavo

Jesensko delovanje v Društvu upokojencev Sv. Andraž v Slovenskih goricah

Letošnjo jesen se napoveduje, da bo vroča. Pa ne od sonca, ampak od dogovarjanja, kako bo z našimi pokojninami v bodoče, kakšni bodo pogoji upokojevanja, kako zaposliti mlade in zaposlovanje nasploh. Vroča bo tudi zaradi aktivnosti v društvu.
Naslednja seja upravnega odbora bo obravnavala novo pokojninsko zakonodajo (naše predloge in predloge Zveze društev upokojencev Slovenije) o delu v športu, kulturi in še kaj. Pripravljamo predbožično razstavo starih nabožnih podob, ki bo morda že urejena za občinski in farni praznik. Te še zbiramo, posodite jih, če jih imate doma. Javite se pri predsedniku društva ali pri Vršič Johanu. 

POKOJNINSKA REFORMA

 

Predlogi za dopolnitev: naše društvo upokojencev, DeSUS in Sindikat upokojencev Ptuj.

 

1. Preden se sprejemajo reforme in določajo varčevanja le za upokojence, zaposlene in socialo, bi morala vlada, parlament in poslanci sprejeti določene ukrepe, toda:

-   ni ukrepov reform prihodkovne strani (slabo se izterjujejo prispevki za pokojnine in drugo),

-   ni ukrepov za več delovnih mest,

-   ni razvojne usmeritve,

-   ni vzpodbud za investicije itd..

 

Naše pripombe na reforme

-   Ni jasno, kako se bodo upokojevali tisti z več kot 40 let delovne dobe ob starosti 60 let.

-   Po formuli usklajevanja pokojnin 60-40 bodo pokojnine še vedno padale. Določiti je nujno do kje.

-   Letni dodatek mora biti bolj določno opredeljen. Ne sme povzročati diskriminacije.

-   Določbe odločbe o upokojitvi se pozneje ne smejo spreminjati, če so bili prispevki odvedeni v ZPIZ, še najmanj le nekaterim. Gre za poseg v dvostransko podpisano pogodbo tretjega. To klavzulo je potrebno napisati.

-   Določiti minimalno pokojnino za 40 let dela, ki bi omogočala preživetje v domovih za upokojence ali doma, ali za premalo pokojnino uvesti subvencijo, kot jo imajo nekatere evropske države.

-   Za ostale upokojence določiti socialni minimum v povezavi z življenjskimi stroški. Sedanji je neopravičljivo in neživljenjsko prenizek, posebno ko eden od zakoncev ne dobi ničesar, obupno stanje za katerega nosijo odgovornost poslanci.

-   Financiranje ZPIZ iz proračuna nad zbranimi sredstvi s prispevki bi morala država bolj jamčiti. V preteklosti se je prispevek razpolovil v korist gospodarstva. Nujno je potrebno uvesti prispevek za vse dohodke vseh vrst dela novejšega časa.

-   Ohraniti je potrebno medgeneracijsko solidarnost.

-   Ne sme se uvajati informativnega izračuna pokojnine v predlagani obliki. Služi naj le možnost vpogleda, če se vplačujejo prispevki.

Omenjene pripombe so bile poslane v ZDUS, DeSUS, sindikatom in ustreznemu ministrstvu.

 

Vsi tisti, ki so vam zmanjšali ali ukinili pokojnine, se pritožite. Informacije dobite pri predsedniku društva.

 

Sporočamo, da se je upravni odbor Zveze društev upokojencev odločil, da bo na predsedniških volitvah podprl Turka, prav tako se je odločil DeSUS. Obrazložitve boste lahko prebrali v naslednjih dneh. Upam in priporočam, da boste upoštevali ta dva predloga.                                                                                      

Oglejte si tudi