Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
11°C
JUTRI
14°C
1°C
Oceni objavo

VIJOLIČNA PENTLJA JE MEDNARODNI SIMBOL ZA OZAVEŠČANJE O DEMENCI

Svetovna zdravstvena organizacija je demenco razglasila za svetovno zdravstveno prioriteto 21. stoletja. Pogostost demence narašča s starostjo. Ta narašča, zato lahko upravičeno pričakujemo porast števila primerov demence. Mesec september je svetovni mesec Alzheimerjeve bolezni, 21. september pa je svetovni dan. Letos je potekal pod sloganom »Pravočasna diagnoza«.

Alzheimerjeva demenca je kronična napredujoča možganska bolezen in je najpogostejša oblika demence. Bolezen poteka enakomerno, počasi in več let. Vsaka oblika demence je povezana s slabšanjem zdravstvenega stanja, z upadom samostojnosti in kvalitete življenja, osamljenostjo, nerazumevanjem, strahom, s stigmo. Pripelje do čustvene stiske bolnika in svojca oz. skrbnika. V času epidemije z novim korona virusom se stiske še dodatno povečujejo. Zaradi oteženega dostopa do izvajalcev zdravstvenih storitev je še več oseb, ki nimajo postavljene diagnoze. Zgodnje prepoznavanje je pomembno, saj lahko upočasnimo napredovanje bolezni.

Za boljše in pravočasno  prepoznavanje opozorilnih znakov Alzheimerjeve bolezni in demence nasploh si prizadevamo v programu »Svetovanje in podpora pri demenci.« Skozi vse leto pripravljamo delavnice in predavanja v skupini ali se dogovorimo za osebna srečanja. Namenjena so svetovanju, informiranju in podpori za življenje z demenco, še posebej v domačem okolju.

Udeležba je za uporabnike brezplačna, saj program sofinancira MDDSZ. Program poteka v prostorih Občine Starše, po dogovoru tudi na domu.

Več informacij lahko dobite na številki 031 026 858.

 

Lidija BREZNIK, mag. soc. geront.,

strokovna vodja programa

Oglejte si tudi