Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
11°C
2°C
Oceni objavo

NAJ VAS ZELIŠČA PRESENETIJO

 ''V četrtek 4. 5. 2017 je v Sodražici potekala zeliščna delavnica v naravi. Pogovarjali smo se, pili čaj, pripravili nekaj sadik in si ogledali več kot petdeset različnih rastlin (zelišč).

Zbrali smo se pred občino Sodražica. Od tu smo odpešačili na Zavrti, na vrt, njivo in si ogledali več kot petdeset različnih rastlin. Beseda je tekla o prepoznavanju rastlin v naravi, sajenju, presajanju, negovanju posameznih rastlin. Nabiranju in shranjevanju ter izkušnjah pri vsakodnevni ali priložnostni uporabi nekaterih rastlin. Ob zaključku delavnice smo popili čaj iz industrijske konoplje in presadili  nekaj sadik v lončke. Pogovarjali smo se o hermeliki, baldrijanu, komarčku, vinski rutici, žajblju, luštreku, dišeči perli, trpotcu, penuši, plešcu, rmanu, gabezu, pegastemu badlju, krvavemu mlečku, koprivi, gomoljasti sončnici, divjemu hmelju, različnih vrstah mete…. Svoje mesto v pogovoru so dobile tudi jagode, čebula, česen, beluši, krompir, ribez, maline in druge vrtnine ali grmovnice, ki jih običajno gojimo na svojih vrtovih.. Pogovor je stekel tudi o sladkem pelinu in industrijski konoplji. Prav slednji smo posvetili posebno pozornost, ker bo v poletnih mesecih ponovno krasila njivo na Zavrtih. V mesecu juliju 2017, ko bo konoplja v polni rasti se bomo ponovno zbrali na zeliščni delavnici.''

 

Avtorica: Sonja Grlica

 

V okviru projekta Večgeneracijski center Skupaj, ki je namenjen različnim ciljnim skupinam, izvajamo različne delavnice, s področja zdravstva, socialnega varstva, šolstva, likovne ustvarjalne delavnice in še mnogo več, z namenom opolnomočiti posameznika, družino, skupino za kakovostno življenje. V okviru našega projekta se prav tako predstavljajo različna društva, posamezniki in organizacije.

Projekt sofinancirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in Evropski socialni sklad v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020, prednostne osi: 9. Socialna vključenost in zmanjševanje tveganja revščine, prednostne naložbe: 9.1. Aktivno vključevanje, vključno s spodbujanjem enakih možnosti in dejavnega sodelovanja ter izboljšanje zaposljivosti in specifičnega cilja: 9.1.3. Preprečevanje zdrsa v revščino oziroma socialno izključenost in zmanjševanje neenakosti v zdravju.

Vodilni partner v projektu je RIC Novo mesto. Projekt VGC Kočevje sofinancirajo tudi občine Kočevje, Sodražica in Kostel

 

 

            Pripravila:                                                                              Odgovorna oseba:

 

     Ivana Milavec                                                                       Maja Rupnik,

Koordinatorica VGC Skupaj                                                direktorica LU Kočevje

 

 

Oglejte si tudi