Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
2°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

PROTIVIRUSNI UKREPI OSTAJAJO ŠE NAPREJ

Čeprav je bilo pred dvema tednoma, ko smo v Sloveniji razglasili epidemijo novega korona virusa, rečeno, da za dva tedna ustavljamo javno življenje, bodo ukrepi za zajezitev okužbe, ki so jih sprejeli državni ali občinski organi, v veljavi še naprej tudi pri nas. Tako ostajata zaprta šola in vrtec, določene trgovine in lokali. Omejen dostop je še vedno tudi na občini. Kljub temu, da ukrepi vendarle prinašajo določen učinek, še ni videti, da bi bilo napredovanje korona virusa na vrhuncu ali celo ustavljeno. Napovedi nekaterih zdravnikov ali drugih strokovnjakov so celo skrb vzbujajoče. Pa vendar bodi optimistični. Zato upamo, da se bodo razmere v nekaj naslednjih tednih do te mere izboljšale, da bomo lahko začeli načrtovati vrnitev v normalno stanje. V občini Sodražica so razmere pod nadzorom. Trenutno še nimamo uradno potrjene okužbe našega občana. Sistem pomoči občanom deluje (izvedene prve dostave hrane in zdravil, aktivirani tudi prvi prostovoljci), zaloge zaščitne opreme ponovno ustrezno popolnjene. V naslednjih dneh se izvede še končna interna razdelitev zaščitne opreme gasilskim društvom in še nekaterim službam, ki so bile v čakalni vrsti. Vodstvo občinskega štaba civilne zaščite (CZ) je pripravilo tudi načrt za morebitno organiziranje izdelave zaščitnih mask v občini, če bi to bilo potrebno. O tem bo končna odločitev sprejeta najbrž v začetku tedna, saj zaenkrat pridobivamo podatke o boljši preskrbljenosti države s to robo. Ne glede nato, pa so dobrodošle pobude in akcije posameznikov in podjetij, da se tudi na našem območju poskuša pričeti s tem delom. Poleg aktivnosti na področju civilne zaščite in ukrepov zoper korona virus občina pripravlja izhodišča za sprejemanje ukrepov za odziv in blažitev posledic zaradi sprejetih protivirusnih ukrepov doma in v svetu. Zlasti so trenutno zamrznjene finančne aktivnosti občine, ki niso nujno potrebne ali povezane z delovanjem CZ. V naslednjih tednih se bodo na podlagi državnih ukrepov sprejemali tudi občinski ukrepi, ki bodo šli v smer prilagoditev novemu ekonomskemu in socialnemu stanju ljudi, gospodarstva in občinske blagajne.

Vsem, ki v teh težkih dneh opravljate svoje delo in s tem skrbite, da sistem deluje predvsem na področju zdravstva, pa tudi varnosti, oskrbovalnih storitev, komunale, pošte itd. ISKRENA HVALA! 

Hvaležni smo tudi vsem, ki ste se javili kot prostovoljci ali nam, drugim ustanovam, posameznikom v stiski ponudili svojo pomoč. 

Hvala za vašo pripravljenost in občutek soodgovornosti!

Oglejte si tudi