Logo MojaObčina.si
JUTRI
21°C
4°C
NED.
26°C
6°C
Oceni objavo

OTVORITEV TRŽNICE

Z otvoritvijo tržnice v središču Sodražice na predvečer začetka letošnjih Psoglavskih dni, to je minuli petek zvečer, se je zaključil projekt Pokrita tržnica Sodražica. Projekt, v katerem so kot partnerji sodelovali Občina Sodražica, Območna obrtno-podjetniška zbornica Ribnica in Turistično društvo Sodražica, predstavlja izbor ustreznega gradiva in izdelavo promocijskega filma, izdajo brošure z izborom receptov ter izdajo promocijske karte kraja, izvedba delavnic (4 kulinaričnih delavnic, z namenom ohranjanja kulinarične dediščine v povezavi s sodobnim časom, in 3 delavnic za animacijo lokalnega okolja, z namenom razvoja ponudbe pridelovalcev in izdelovalcev) ter izgradnja tržnice, ki vključuje postavitev nadstrešnice, skladno z ustrezno gradbeno dokumentacijo.

Projekt se je financiral iz sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje, ukrep Leader (19.2) v višini 85 % upravičenih stroškov in proračuna Občine Sodražica (preostanek upravičenih in ostalih stroškov). Skupna vrednost projekta je tako znašala 89.261,57 EUR, od tega predstavlja prispevek partnerjev v projektu 37.123,49 EUR, od tega Občina Sodražica 30.399,36 EUR, sredstva LAS oz. EKSRP pa predstavljajo 52.138,08 EUR.

Glavni del projekta je bila postavitev nadstreška tržnice, ki jo je zasnoval arhitekt Janez Zobec iz Ribnice, izdelalo pa podjetje Teleg-m, d.o.o. iz Ljubljane. Vrednost pogodbenih del znaša 66.656,84 EUR, od tega dobra polovica odpade na izgradnjo same konstrukcije objekta, ostali del pa predstavljajo druga gradbena dela, zlasti na pripadajoči infrastrukturi.

Objekt tržnice je zasnovan kot lesena konstrukcija na mestu nekdanje posojilne, ki je obdržal določene lastnosti nekdanje stavbe, a vnesel tudi nove, lastne elemente, ki poudarjajo lokalno tradicijo skozi prizmo trendov sodobnega časa. Zelo zanimiva arhitektura omogoča domišljiji prosto pot, da lahko mnogi v njej ne vidijo le nadstrešnice, ampak npr. kozolec ali nasprotno tempelj, katedralo, nekatere tlorisna oblika trapeza in stebrišča spominja celo na frajtonarco. Tržnica zapolnjuje ambientalno vrzel na eni najbolj izstopajočih točk v središču Sodražice,  s tem se ponovno vzpostavlja nekdanja trška zasnova, a hkrati ohranja prevetrenost in prepustnost prostora. Rahel pozicijski »zamik v kot« se nadomešča z impozantnostjo, prioriteta urbanistično-arhitekturnega poudarka nad funkcionalnostjo, zaradi pozicije v prostoru, se bo omilila z dodatnimi izvedenimi rešitvami zastorja v stebrišču.

Tržnica tako postaja nov dejavnik v jedru kraja, ki, upamo, ne bo vplivala le ambientalno, ampak tudi kot priložnost za t.i. male ponudnike vsega lokalnega. Za začetek pa vsaj dosedanjim prodajalcem tekstilnega blaga ne bo potrebno le-tega razvešati po lipi in psoglavcu. Drugače pa se načrtuje, da bo tržnica podeljena v upravljanje kot izbirna gospodarska javna služba JKP Komunali Ribnica, v letošnjem letu (jeseni) poskusno, v bodoče redno.

Zaenkrat vse zainteresirane vabimo, da se za več informacij obrnete neposredno na občino Sodražica.

Oglejte si tudi