Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
7°C
JUTRI
26°C
6°C
Oceni objavo

Odkrili spomenik dr. Ivanu Prijatelju

V petek, 23. septembra, je v parku pri župnijski cerkvi v Sodražici potekalo odkritje spomenika dr. Ivanu Prijatelju, rojenemu na Vinicah pred skoraj 150. leti. Slavnostna govornica je bila ena največjih poznavalk dela dr. Ivana Prijatelja, izr. prof. dr. Urška Perenič, literarna zgodovinarka, ki je orisa delo in poudarila Prijateljev prispevek pri razvoju slovenske literarne znanosti in še posebej zgodovinopisja.

Župan mag. Blaž Milavec je v pozdravni besedi poudaril, da je prav, da smo se tudi v domači občini z odkritjem doprsnega kipa poklonili velikemu slovenskemu literatu, utemeljitelju literarne zgodovine na Slovenskem in enemu prvih univerzitetnih profesorjev pred dobrim stoletjem ustanovljene Univerze v Ljubljani ter domoljubu dr. Ivanu Prijatelju.  Ob tej priložnosti se je tudi zahvalil vsem, ki so kakor koli prispevali, da je dr. Prijatelj dobil svoj spomenik v Sodražici, še posebno avtorju spomenika akademskemu kiparju Mirsadu Begiću, ki je tudi avtor doprsnih kipov akademskega kiparja Franceta Goršeta in škofa Stanislava Leniča, ki še stojita v parku. Zato smo bili še toliko bolj veseli, da je sprejel naročilo tudi za to delo, s katerim pri nas pušča pomemben umetniški pečat.

Prireditev so s z ljudskim plesom obogatili otroci iz sodraškega vrtca, z recitalom in pesmijo pa učenke in učenci OŠ dr. Ivana Prijatelja Sodražica, z izbranim besedilom voditeljica Majda Ilc Husein ter Oktet Gallus.

Oglejte si tudi