Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
7°C
JUTRI
26°C
5°C
Oceni objavo

Delo občinskega sveta: 16. redna seja

Občinski svet Občine Sodražice se je včeraj, v sredo, 7. 6. 2017 sestal na svoji 16. redni seji. Svetniki so obravnavali 14 točk dnevnega reda. Najprej so sprejeli sklep o redakcijskem popravku Odloka o občinskem prostorskem načrtu (bo objavljen v prihajajočem uradnem listu). Predsednik Nadzornega odbora Občine Sodražica Jože Drobnič je občinski svet seznanil z Letnim poročilom o delu in poslovanju občine v preteklem letu. Iz poročila izhaja, da občinska uprava ni napravila opaznejših nepravilnosti, ki bi pomembneje vplivale na porabo sredstev iz proračuna. Občinski svet se je ob tem seznanil tudi s revizijskem poročilom pooblaščenega notranjega revizorja Vilija Pernerja, ki je v mesecu maju opravil revizijski pregled na investicijskem delom proračuna v letu 2016. Revizor je v poročilu podal nekaj smernic za dodatno izboljšanje projektnega vodenja, na splošno pa je za revidirano področje izdal pozitivno mnenje. Obe poročili sta na voljo na spletni strani.
V nadaljevanju seje so bili občinski svetnici in svetnikom predstavljeni letni poročili Javnih komunalnih podjetij Hydrovod in Komunala ter informacija o poteku izvajanja investicijskega projekta Oskrba s pitno vodo SORIKO. Poročila so predstavila direktorja omenjenih javnih podjetij Antun Gašparac in Bojan Trdan.

Slednji je občinskemu svetu predstavil tudi predlog JKP Komunale Ribnica za spremembo cen storitev nekaterih gospodarskih javnih službe, ki jih izvaja to komunalno podjetje. Določila vladne Uredbe o metodologiji za oblikovanje cen storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja (Ur. l. RS, št. 87/2012, 102/12) izvajalko javne službe namreč zavezujejo k letnemu pregledu poslovanja na področju izvajanja teh storitev ter uskladitev cen. Iz elaboratov oblikovanja cen izhaja, da le-te povečini ostajajo nespremenjeno tudi v tekočem letu, razen na področju storitev čiščenja in odvajanja komunalne odpadne vode ter storitev zbiranja določenih vrst komunalnih odpadkov, obdelave določenih vrst komunalnih odpadkov, odlaganja ostankov predelave ali odstranjevanja komunalnih odpadkov. Tu se cene za določene uporabnike malenkostno zvišujejo. Obe spremembi cen je občinski svet soglasno potrdil. Poleg sprememb navedenih storitev je JKP Komunala Ribnica občinam, kjer izvaja pokopališko in pogrebno javno službo, podala predlog za zvišanje letnih najemnin grobov. Svoj predlog je utemeljila na spremembi ureditve tega področja na državni ravni, saj se liberalizira, javnim podjetjem pa ostaja finančno manj zanimivi del. Poleg tega želi podjetje v prihodnje sprotno in boljše izvajati vzdrževalna dela na pokopališčih. Zato pa potrebuje zadosten vir sredstev, kar zdajšnji ni. Predlog tako vsebuje opaznejše povišanje letne najemnine grobov, pobrana sredstva pa naj bi tako zadoščevala za redno izvajanje potrebnih vzdrževanj pokopališke infrastrukture. Komunala je svoj predlog utemeljila tudi na dejstvu, da je višina najemnine pri nas daleč pod višino, ki jo zaračunavajo okoliške komunale svojim uporabnikom. S predlogom na bi se približali povprečju, a ostali še vedno med najcenejšimi. Občinski svet je razumel utemeljitev komunale in z večino glasov potrdil spremembo cen najemnine grobov, vendar ni sledil predlogu glede začetka veljavnosti sprememb. Namesto s 1.1.2017 se bodo nove cene začele zaračunavati šele s 1.1.2018. Vse spremembo cen z obrazložitvijo so dostopne na spletni strani.

V nadaljnjih točkah dnevnega reda je občinski svet podal še soglasje k posegu na območju OPPN »Pod cerkvijo« za izgradnjo osrednje avtobusne postaje in parkirišča kot skupnega projekta občine in zadruge ter obravnaval vloge posameznih občanov, ki so bile naslovljene nanj. Pri točki pobude in vprašanja svetnikov pa je bilo "v duhu Kemisa" izpostavljeno delovanje Fibrana v Sodražici skozi okoljevarstveni vidik, zlasti glede nedovoljenih emisij.

Občina Sodražica, 8.6.2017

Oglejte si tudi