Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
2°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

6. REDNA SEJA OBČINSKEGA SVETA

Občinski svet Občine Sodražica je v četrtek, 26. 9. 2019, zasedal na 6. redni seji. Svetniki so se uvodoma z minuto molka poklonili nedavno preminulemu članu občinskega sveta Borutu Trohi.

Na predlogu dnevnega reda, ki so ga svetniki prejeli skupaj z vabilom na sejo, se je nahajalo 14 točk dnevnega reda, zaradi izgube občinskega svetnika v 7. volilni enoti, Zamostec, pa je župan na seji predlagal razširitev dnevnega reda, in sicer z Ugotovitvenim sklepom o prenehanju mandata člana Občinskega sveta. Slednjega so svetniki soglasno potrdili.

Skladno z Zakonom o javnih financah je župan seznanil Občinski svet s Poročilom o izvrševanju proračuna v 1. polletju 2019. Župan Blaž Milavec je svetnikom pojasnil prihodkovno in odhodkovno stran proračuna ter povedal, da je realizacija v 1. polletju skladna s pričakovanji in v pretežni meri zadovoljiva.

Ceno storitve pomoč na domu in samo storitev je svetnikom obrazložila Bernarda Drobnič, pomočnica direktorice CSD Osrednja Slovenija - zahod. Razlog za spremembo cen je dvig plač zaposlenim v javnem sektorju ter dejstvo, da se od marca letošnjega leta pomoč na domu izvaja tudi ob vikendih in praznikih. Občinski svet je potrdil cene storitve pomoč na domu, ki bodo veljale od 1. 10. 2019, in sicer bo osnovna cena storitve znašala 21,26 EUR na uro, pri čemer znaša subvencija Občine Sodražica 15,26 EUR na uro, cena storitve za uporabnika pa 6,00 EUR na uro. Cena storitve, opravljene v nedeljo bo znašala 24,46 EUR/uro, od tega subvencija Občine Sodražica 17,56 EUR na uro, cena storitve za uporabnika pa 6,90 EUR na uro. Cena storitve, opravljene na državni praznik, bo znašala 25,75 EUR/uro, od tega subvencija Občine Sodražica 18,49 EUR na uro, cena storitve za uporabnika pa 7,26 EUR na uro.

Sklep o cenah najemnine za grobove na pokopališčih v občini Sodražica je pripravila izvajalka te dejavnosti, Komunala Ribnica. Razloge za spremembo cen in novo višino je svetnikom predstavil direktor Komunale, Bojan Trdan. Sedanje cene najema grobov veljajo že vse od aprila 2011 in ne pokrivajo dejanskih stroškov urejanja in vzdrževanje pokopališč. Nove cene bodo še vedno nižje od povprečja tako v regiji kot na državnem nivoju. Občinski svet je po razpravi soglasno podprl sprejem novih cen, ki bodo stopile v veljavo s 1. 1. 2020 in znašale na letni ravni (brez DDV): enojni grob 17 EUR, dvojni grob 30,55 EUR, trojni grob 42,50 EUR in žarni grob 15,00 EUR.

Za rešitev problema mobilnosti starejši občanov je župan predstavil svetnikom predlog vključitve v projekt Prostofer, ki predstavlja eno izmed oblik brezplačnih prevozov starejših občanov, ki nimajo drugih možnosti prevoza npr. do zdravnika, raznih ustanov, za oddaljenejše kraje pa tudi do trgovine. Svetniki so s sklepom podali soglasje k pristopu k projektu Prostofer, ki se bo predvidoma pričel izvajati v naši občini v mesecu novembru.

Na podlagi predloga Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, ki je avgusta letos objavila razpis za zbiranje predlogov za podelitev občinskih priznanj in nagrade za leto 2019, so svetniki soglašali, da se letos podeli tri priznanja občine Sodražica in ena zlata plaketa.

Svetniki so v nadaljevanju obravnavali in sprejeli še Sklep o prostorski preveritvi, obravnavali in sprejeli so predloge Odbora za komunalne zadeve in prostorsko planiranje za ureditev posameznih problematik na infrastrukturnem področju, podali soglasje k izplačulu enkratne pomoči zaradi večje škode, ki jo je utrpel občan zaradi naravne nesreče, ter obravnavali predloge s področja premoženjsko pravnih zadev.

Ob koncu seje je župan predstavil svetnikom izjavo, ki naj bi jo naslovili na Pošto Slovenije, državo in medije, s katero podajamo nasprotovanje ureditvi poštne poslovalnice v Sodražici kot pogodbene pošte. Iz prakse je namreč razvidno, da tovrstne pošte ne morejo zagotavljati vseh storitev, ki jih sicer zagotavlja pošta. Svetniki so soglašali s podajo navedene izjave.

Oglejte si tudi