Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
11°C
2°C
Oceni objavo

ZAČASNA PREPOVED GIBANJA IZVEN OBČIN TER PREPOVED GIBANJA IN ZBIRANJA NA JAVNIH MESTIH IN POVRŠINAH

Vlada Republike Slovenije je včeraj zvečer sprejela Odlok o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah v Republiki Sloveniji ter prepovedi gibanja izven občin. Odlok je tako začel veljati danes, 30. marca 2020 ob 00.00 in velja do preklica.
Ministrstvo za notranje zadeve na svoji spletni strani pojasnjuje posamezne dileme glede možnosti prehajanja izven matične občine. Povezava: VPRAŠANJA IN ODGOVORI - Ministrstvo za notranje zadeve

Poleg prepovedi zbiranja, ki velja že nekaj časa, se zaostruje gibanje na zunanjih površinah z omejitvijo prehajanja med občinami, razen določenih izjem, kot so odhod na delo oz. z dela, opravljanje nekaterih določenih dejavnosti ter dostop do vseh storitev, do katerih ne morate dostopati znotraj občine oz. za oskrbo svojcev in ostale nujne opravke.

V primerih skupnega gospodinjstva, pa nimate istega stalnega ali začasnega prebivališča, svetujemo, da si v skladu z odlokom in drugimi veljavnimi predpisi uredite status. Prijava ali odjava začasnega ali stalnega bivališča je možna tudi preko spleta na e-upravi.

Odlok določa tudi, da je v zaprtih javnih prostorih (trgovine, banke, lekarne, črpalke itd) obvezna uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela (šal, ruta ali podobne oblike zaščite), ki prekrijejo nos in usta, ter uporaba zaščitnih rokavic.

Na Občini Sodražica zaenkrat ne načrtujemo dodatnih zaostritev na območju naše občine. Upamo in pričakujemo, da se bodo sprejeti ukrepi spoštovali, saj so sprejeti z namenom čim večje zaščite prebivalstva in javnega zdravja. Zato svetujemo občankam in občanom, da se jih dosledno držite, da ostanete doma, izven doma pa se gibljete le zaradi službe oz. opravljanja dela, oskrbe s hrano in zdravili ter drugimi nujnimi opravili, ki jih kot izjeme dopušča odlok vlade. 
Vir: Vlada RS. 

Oglejte si tudi