Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

»Zlatomašnik bod' pozdravljen...«

... se je zaslišalo ob vstopni pesmi v nedeljo 20. junija v šmarski župnijski cerkvi, kjer je zlatomašni jubilej, 50 let duhovništva obhajal rojak in sedanji primskovški župnik msgr. Jože Hauptman.

V domači farni cerkvi so g. zlatomašnika pričakali domači, prijatelji, verno šmarsko ljudstvo in tako smo se skupaj zahvalili za ta visok jubilej duhovništva. 

Zlatomašni pridigar, beograjski nadškof g. Stanislav Hočevar je izpostavil prelomne besed božjega klica: »Koga naj pošljem v ta svet?«, in mlad veren fant mu odgovori »Tukaj sem, pošlji mene!« Na ta isti klic, je odgovoril naš rojak pred 50. leti. To ni enkratni dogodek, da postaneš duhovnik, marveč je eno čudovito dejanje Vesoljne Cerkve, ki se nadaljuje. Ob tem jubileju duhovnik ne napreduje v letih, temveč je to zanj novi dogodek in mejnik v njegovem življenju. Po nadškofovih besedah namreč ni mogoče razumeti poklica, v katerem živiš, če se sam ne srečaš z Bogom. »Ladja Cerkve pluje po odprtem  morju, kjer so vedno viharji, preizkušnje in potresi; to Ladjo napolnjuje voda viharnosti, da bi jo potopila, a Božja milost hoče da delamo in nismo brezvoljni,« je še dodal. Obenem se je zlatomašniku g. Jožetu  tudi zahvalil za 21. letno ekumensko in pastoralno delo v Beogradu, kjer je deloval v letih 1987 – 2008.

Poleg nadškofa Hočevarja, so se ob oltarju g. Jožetu pridružili še g. Dragan Adam, nekdanji šmarski župnik, g. prof. dr. Janez Juhant, g. Mihael Sokol, stolni župnik v Beogradu, g. Vinko Malovrh, duhovni pomočnik v Šmartnem in g. Marko Mohor Stegnar, šmarski župnik.

Slovesnost so polepšale narodne noše, ubrano petje, ter zbrana in pobožna molitev vernega ljudstva. Ob tem jubileju, so zlatomašniku voščili tudi predstavniki ŽPS –ja domače šmarske župnije, sedanje župnije Primskovo, ter njegovi domači, še mnogo drobnih želja pa je bilo izrečenih ob koncu sv. maše, katerim so se pridružile tudi voščila vernikov iz Beograda.

Na podobico ob jubileju je g, Jože zapisal: »Kjer je dobrota in ljubezen, tam je Bog«!

Naj še naprej v dolinah šmarskih veje molitev, dobrota in ljubezen, pa bomo imeli tudi Božje ljubezni in blagoslova v izobilju. Bog vas živi g. Jože!

Uroš Pušnik

Oglejte si tudi