Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

Žegnanje v Brezju

V šmarski dolini, kjer nas v Črnem potoku pot popelje proti Grilovcu, nas hitro sredi gričev pozdravi podružnična cerkvica v Brezju. To nedeljo, 15. septembra, je  bilo tam še posebej slovesno, saj so se z zunanjo slovesnostjo ob žegnanju zaključila tudi obnovitvena dela na strehi tamkajšnje cerkvice.

 

Prvi romar tega dne je bil generalni vikar Ljubljanske nadškofije, arhidiakon in pomožni škof g. Franc Šuštar, ki je ob somaševanju domačega župnika g. Marka Mohorja Stegnarja, blagoslovil obnovitvena dela. V mašnem nagovoru nas je spomnil na moč križa; na ljubezen in odpuščanje, na trpljenje in odrešenje. Bog se je za nas ponižal, prisoten je v vsakem križu in je v preizkušnjah na naši strani, saj se lahko k njemu zatečemo s prošnjami, molitvami in upanjem. Kot pravi pridigar imamo križe preizkušenj vsi, verni pa imamo ta dodatni privilegij, da lažje nosimo naloženi nam križ, saj se lahko obrnemo k Jezusu na križu in ga prosimo za varstvo in pomoč.

 

Za vse romarje in farane je bila cerkvica v Brezju premajhna, slovesnost je spremljala pobožna molitev in glasbena spremljava Zasavskih rogistov.

 

Velika zahvala za opravljeno delo gre izvajalcem del, ključarju g. Klemnu Knezu, ter celotni soseski. Še je tu živečemu rodu mar za vero in izročilo naših dedov, katerega negujejo z vsem spoštovanjem in odgovorno obnavljajo zapuščino, da bi bila kar se da najlepša in blizu vsem našim zanamcem.

 

Uroš Pušnik

 

Oglejte si tudi