Logo MojaObčina.si

Šmartno pri Litiji

DANES
12°C
5°C
JUTRI
6°C
7°C
Deli
4090

Slovo od duhovnikov Janeza Kvaternika in Cirila Oražma, ter gospodinje Mari Štiftar

Zadnji dve nedelji sta bili nedelji slovesa; prejšnjo nedeljo 21. julija so se od njih poslovili Javorski farani, to nedeljo, 28. julija pa še Šmarski farani.

 

Redne premestitve in zamenjave duhovnikov na župnijah, kateri prejmejo dekret pristojnega (nad)škofa o menjavi, se na slovenskem izpeljejo vsako leto na prvo  nedeljo v avgustu. Zamenjava je letos »žal doletela« tudi Šmarsko in Javorsko župnijo. Po osmih letih župnikovanja odhaja v župnijo Dobrova pri Ljubljani g. Janez Kvaternik. Prav tako odhaja v duhovniški dom v Ljubljano g. Ciril Oražem, ki je kot upokojeni duhovnik v dvanajstih letih nemalokrat priskočil na pomoč rednim duhovnikom. Z župnikom Janezom pa odhaja na Dobrovo tudi gospodinja ga. Mari Štiftar.

 

Kljub dopustniškemu času, dežju in slabemu vremenu, se je v nedeljo 28. julija v Šmarski cerkvi sv. Martina zbralo  veliko ljudi, ki so se želeli s stiskom roke posloviti od g. Janeza, g. Cirila in gospe Mari.

Slovesno bogoslužje je vodil g. Janez, ki nam je še zadnjič kot šmarski župnik polagal na srce vabilo k molitvi. Molitev, ki je dihanje duše ali pogovor z Bogom, je potrebno redno in vztrajno opravljati, saj se z njo odpiramo za uresničitev Božje volje in načrta.

Slovesnost je polepšalo ubrano petje, ob koncu pa so se župniku g. Janezu, g. Cirilu predstavniki ŽPS -ja zahvalili v imenu vseh faranov za lepo duhovno oskrbo. Tudi na gospodarskem področju je bilo velika narejenega, tako pri župnijski cervki (obnova zvonikov, stopnic...), kakor tudi v Javorju (župnišče...), ter na ostalih podružnicah šmarske župnije. Hvala tudi gospej Mari za vso opravljeno gospodinjsko skrb do duhovnikov. Zahvalo so izrekli tudi pevci in še nekateri posamezniki.

 

S stiskom roke, prisrčno zahvalo in vsemi najboljšimi izrečenimi željami smo se poslovili. Naj nam bodo vodilo za v naprej besede pridigarja, ki nas je povabil: »Iščite Božje Kraljestvo in vse drugo vam bo navrženo!«

 

Uroš Pušnik

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi