Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

POGUMNO V NOVO DESETLETJE

Letos 15. septembra, mineva 120 let posvetitve šmarske župnijske cerkve. V tridnevni duhovni pripravi na jubilej so nas s svojo besedo vzpodbujali rojak Martin Golob, bivši šmarski kaplan David Jenstrle in postulator bl. Alojzija Grozdeta mag. Igor Luzar.

Na praznično nedeljo 12. septembra 2021, smo se zbrali v šmarski župnijski cerkvi k slovesnemu bogoslužju, ki ga je vodil ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore. Najprej je blagoslovil vsa obnovitvena dela in druge pridobitve na in v cerkvi v tem času; največji zalogaj predstavlja kar 30.000  novih strešnikov, s katerimi se je v celoti zamenjala stara in dotrajana kritina.

»Naj nam (Kristus) odpre ušesa, da bomo slišali sporočila praznika!« je dejal nadškof Zore in nadaljeval, da »Nismo mi začetniki vere v Boga!« To je eno od sporočil tega praznika; naši predniki so v težkih časih gradili cerkev a želja je bila jasna, postaviti prostor, kjer bo Jezus Kristus čakal ljudi in prihajal k njim, kjer bo oblikoval svoje ljudstvo in bo navzoč v tem kraju. Naj v luči evangelijskih besed spoznamo »Kdo sem jaz Zanj in kdo je Jezus Kristus za nas!« je še dodal.

Ob oltarju sta bila ob g. nadškofu še šmarski župnik g. Marko Mohor Stegnar in duhovni pomočnik g. Vinko Malovrh. Narodne noše, pritrkovalci, ubrana molitev ter mogočno petje domačih pevcev je dvigala slovesnost.

Po končanem bogoslužju smo se preselili še na župnijsko dvorišče, kjer se je odvil prvi župnijski dan. Pripravljen okusen golaž je navzoči prijetni družbi dal novih moči še za popoldanski krajši kulturni program v izvedbi Okteta Valvasor in Šmarskih Tamburašev, v nadaljevanju pa so nam lepšali trenutke člani ansambla Osvajalci, p. Janez Ferlež, ...

»Nič me ne moti čeblanje otrok med obredom« je dejal v pridigi nadškof in dodal »to je znamenje, da se bo rod nadaljeval!« V moči teh besed in po toliko »mladostni srcih« kljub razlikam v letih sem prepričan, da se bodo še naprej tudi v naslednjem desetletju »gulili« pragovi naše »šmarske katedrale«.

Uroš Pušnik

Oglejte si tudi