Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Biserni duhovni jubilej g. Cirila Oražma

Tridnevni duhovni pripravi v Šmartnu je sledilo veliko slavje ob bisernem jubileju – 60 let duhovniške službe g. Cirila Oražma. Življenjske preizkušnje, globoka vera, klene in neomajne odločitve globoko označujejo njegovo delo tod v šmarski dolini.

 

V špalirju narodnih noš je tokrat slovesno vstopil pred daritveni oltar v šmarski cerkvi v nedeljo 8. julija 2018, v spremstvu somaševalcev domačega župnika g. Janeza Kvaternika in duhovnega pomočnika g. Vinka Malovrha. »…Od Boga si nam poslan…« je zvenelo iz vseh grl v cerkvi, pod vodstvom združenih šmarskih pevcev, ki so do zadnjega kotička zapolnili prostoren šmarski kor. Pri obhajanju mašnih jubilejev prosimo v prvi vrsti za nove duhovne poklice, nas je podučil slavljenec in dodal, da ima duhovnik ključe do nebeških zakladov, saj je njihov skrbnik. »Evharistična daritev je sonce za duhovnika, od tu črpamo moč vsi verni. Duhovnik se jemlje iz ljudi in se postavlja za ljudi; za dobre in grešne!« … » Brez duhovnikov ne bi bilo odpuščanja in ne zveličanja. Po njih Jezus odpušča, saj duhovnik moli in prosi za vse ljudi!« je še dodal. »Podpirajte nas verniki z molitvijo!« je prosil zbrane in naj pridam še slavljenčeve besede ob koncu slovesnosti ki pravi, da se spomni v molitvi vsak večer vseh, ki jih je kdajkoli poznal in jih s križem blagoslovi!

Z javno izrečenimi zahvalami so se mu zahvalili ob koncu v imenu župnije, župnijskega pevskega zbora, ter posamezni prijatelji in znanci. Prav vsi pa smo slavljencu izkazali čast, spoštovanje in voščilo z iskrenim stiskom roke ob koncu slovesnosti.

 

Dopoldansko druženje smo končali na trgu pred mežnarijo, kjer smo lahko s slavljencem še poklepetali, nazdravili in se z dobrotami pridnih šmarskih gospodinj tudi podprli.

Slavljencu v pozdrav pa: »Še na mnoga leta, g. Ciril!«

 

Uroš Pušnik

 

Oglejte si tudi