Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
1°C
SOB.
19°C
6°C
Oceni objavo

50 let redovnih zaobljub s. Mihaele Berčon

Kar nekaj članic ženskih redovnih poklicev prihaja tudi iz našega okoliša; mednje zagotovo sodi tudi s. Mihaela Berčon, ki letos obhaja svoj redovni jubilej 50. let večnih zaobljub. S.  Mihaela Berčon (krstno Frančiška) prihaja iz Gornjega vrha – danes Bukovica in pripada redu Šolskih sester sv. Frančiška Kristusa Kralja.

 

Nadvse slovesno je bilo v nedeljo 5. avgusta v Javorju, ko je v spremstvu lepega števila redovnih sester ob svojem jubileju obiskala domačo faro. Tu se je rodila leta 1942 kot 7. od 8. otrok, tod je odraščala in v naslednjih 20. letih je dozorela želja po redovnem življenju. Pri 19. letih je odšla v samostan, opravila noviciat v Pančevu v Srbiji, delovala v Zrenjaninu, in pred škofom Pogačnikom izpovedala večne zaobljube leta 1968. Sledila so zelo plodna leta njenega delovanja; študij v Rimu, delo na nadškofiji v Ljubljani, za 6 let je bila izbrana za predstojnico reda v Sloveniji in Srbiji, kasneje je delovala tudi v Argentini, sedaj pa lepša s svojim delom vsakdanjik v skupnosti v Ajdovščini.

 

Zahvalno sv. mašo je vodil šmarski župnik g. Janez Kvaternik, slovesnosti se je udeležilo lepo število redovnic, domačih, prijateljev in znancev ter javorskih in šmarskih faranov. Slovesnosti se je udeležila tudi provincialna vodja reda s. Terezija Tomazin. »Jaz sem kruh življenja…« smo med drugim slišali v evangeliju. In kruh življenja je tudi duhovniški in redovniški poklic, katerega živijo posvečeni možje in žene. V pridigi je župnik Janez poudaril, da je velika priložnost, da Bogu obljubimo svojo zvestobo,  tako kot jo je s. Mihaela, katero je kronala z večnimi zaobljubami. Redovnice živijo in delujejo v skupnostih; kakor na nek način tudi mi, saj delujemo, se povezujemo in živimo v župnijski skupnosti. Znan nam je Kristusov stavek, »Kjer sta dva ali trije zbrani v mojem imenu, tam sem Jaz sredi med njimi!« Zato je bila zahvala za zlati jubilej toliko lepša, ki smo jo obhajali skupaj!

Tudi slavljenka je orisala svojo pot, predvsem pa izpostavila zahvalo Bogu za vse prejete darove, za lepe in težke trenutke, se zahvalila za pripravljeno slovesnost, ter prosila Boga, da bi lahko še naprej v popolnosti izpolnjevala Njegovo voljo.

 

Po slovesni sv. maši je sledila še krajša akademija slavljenki v čast, ki so jo izvedli otroci in mladi z lepimi mislimi, recitali in pesmimi, ter skupno druženje pred cerkvijo v Javorju. Vse dobro in Blagoslova voščimo s. Mihaeli pri  njenem delu v Gospodovem vinogradu še naprej.

 

 

Uroš Pušnik

Foto Lojze Flisek

Oglejte si tudi