Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Tinktura iz angelike - zdravilni gozdni koren (Angelica archangelica)

Angelika ali zdravilni gozdni koren (Angelica archangelica) je močna aromatičnarastlina, ki so jo severnoevropski narodi uporabljali kot zdravilo za številne bolezni. Z velikimi listi spominja na tropske rastline, zato lahko v vrtu ustvari videz bujnosti in razkošja. Njeni listi in cvetovi se uporabljajo kot okras, v kuhinji služijo njena semena za dišavljenje, v kozmetiki pa njene liste dodajajo za sproščanje v kopelih.

Rastlina je dvoletna in zraste do 2m ali tudi več. Cvetovi so na dolgih pecljih (kobulčkovi žarki), so zeleno-beli in dišijo po medu.

Tinktura iz Angelike, ki raste ob Javorski energijski in učni poti, je naraven, ročno izdeln izdelek z Ekološke zeliščarske kmetije.  

Poleg korenin so zdravilni tudi listi, ki se jih nabira pred cvetenjem in še na začetku cvetenja in se jih suši v senci. Uporabni so tudi plodovi, ki se nabirajo v pozni jeseni (od novembra do začetka decembra), ji je pa potrebno posušiti zelo skrbno.

Tinktura iz angelike je zelo priznana kot zdravilo pri boleznih prebavil, za zdravljenje ledvic, srca in krvnega obtoka. Uspešno pomaga tudi pri napenjanju, za povečanje apetita, pomaga tudi pri vnetju tankega in debelega črevesa, pa še kaj bi lahko naštela, glavno pomaga pri vseh težavah, ki izvirajo iz prebavil

To, kar sem opisala do sedaj, priporoča uradna medicina, v nadaljevanju pa še nekaj opisov, v katerih primerih se Angelika uporablja v ljudskem izročilu oz. zdravljenju.

Naši dedje so to rastlino uporabljali za zdravljenje čirov in abscesov, tako da so jih večkrat na dan poškropili s svežim sokom. Če so imeli otroci krče, so jim dajali angelikin čaj po požirkih. Angelikin čaj je bil v pomoč tudi pri zastrupitvah z alkoholom in nikotinom.

Po Janezu Javorskemu je najbolj znana kot zelišče, ki je bilo med starodavnimi zdravilci najbolj cenjeno zaradi svojih izrednih učinkov pri zdravljenju ženskih reproduktivnih težav. Njena narava je sladka, trpka, grenka in topla. Vpliva na meridiane srca jeter in vranice. Sodobne raziskave so pokazale, da je korenina bogata s fitoestrogenom. Fitoestrogeni so skupina rastlinskih učinkovin, ki delujejo enako kot estrogen. Kot adaptogena rastlina deluje v obe smeri in sicer zadrži izločanje estrogena, če ga je preveč ali pa spodbudi njegovo izločanje, kadar ga je premalo. Taoistične mojstrice iz rodu Belih tigric jo redno uživajo, da si zagotovijo redno pomlajevanje, hormonsko ravnovesje in lepoto. Okrepi vranico, ki je pri ženskah zaradi premalo skrbi zase, čustvenih in prehranskih neravnovesij izčrpana. V rodnem obdobju se jo uživa  od ovulacije do menstruacije, v času menopavze pa dnevno, a z rednimi presledki. Vsebuje tudi veliko rastlinskih spojin, ki pomagajo povečati proizvodnjo belih krvničk in s tem pomagajo telesu k zmanjšanju vnetij. Ker imajo korenine tudi pomirjevalne oz. spazmolitične lastnosti, jih lahko uporabimo za zdravljenje visokega pritiska, srčne aritmije in bolečin v prsih. Učinkujejo na sproščanje gladkih mišic in širijo žile v njih, kar izboljša prekrvitev in srčni utrip.

Tinkturo iz angelike uporabljamo v količinah, ki so navedene na nalepki. Povečuje občutljivost na sončne žarke.

Oglejte si tudi