Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Slovenka leta in predsednica Ekologov brez meja kandidira za evropsko poslanko

Urša Zgojznik, predsednica okoljske nevladne organizacije, ki je povezala 280 tisoč posameznikov v enem dnevu, je napovedala nestrankarsko kandidaturo za poslanko v Evropskem parlamentu.

H kandidaturi jo je po 10 letih aktivizma napeljala še ena uspešna akcija Očistimo Slovenijo in volja množice ljudi, ki so se pripravljeni zavzeti za pravice ljudi in okolja. “Zastopanost zelenih politik na lokalnem in nacionalnem nivoju je izredno slaba. Primanjkuje nam zelene politične volje in povezovanja. Primanjkuje pa nam tudi časa za spopadanje s podnebnimi spremembami. Mnogo odločitev, ki usodno vplivajo na to, ali bodo naši otroci in vnuki živeli v čistem in zdravem okolju, ni odvisnih samo od nas samih, saj se sprejemajo na mednarodni ravni. Verjamem, da bi morala Evropa ostati vodilna sila v svetu, ki bo tudi ostale velesile prepričala v nujnost omilitve neizbežnih podnebnih sprememb in njihovih katastrofalnih posledic za življenje na našem planetu,”sporoča Slovenka leta 2018, ki se je že povezala s številnimi posamezniki in skupinami.

 

Kandidatka za evropsko poslanko meni, da se je na področju odpadkov pri nas že marsikaj izboljšalo, tudi zaradi vztrajnosti društva, ki mu predseduje. Ekologi brez meja smo poleg odmevnih čistilnih akcij prepoznani tudi po prizadevanjih za zmanjšanje količin zavržene hrane, ozaveščanju za zmanjšanje uporabe plastike za enkratno uporabo in preprečevanju nastajanja odpadkov na splošno. Kot gonilna zero waste sila pa tudi v Evropi nismo neznanka in na področju ravnanja z odpadki Slovenijo postavljamo na sam piedestal pozitivnih okoljskih praks.

 

Okoljska aktivistka pa se še ne poslavlja od nevladniških kolegov. Ostaja predsednica ter aktivna pri izvajanju projektov in programov društva, ki letos obeležuje 10. obletnico delovanja, do dneva volitev, ko bo znano, če tudi volivci podpirajo prodorne posameznike, ki stremijo k povezovanju in želijo narediti korak naprej na področju reševanja pravic okolja in posameznika. Celotna ekipa Ekologov brez meja jo pri tem 200 % podpira in stoji ob strani. Prevzeti nase tako odgovornost in breme je res nekaj neverjetnega. Vsem nam je lahko zgled in motivacija, da se vse da. 

Oglejte si tudi