Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Uspešno zaključili tri evropske projekte za mlade

Razvojni center Srca Slovenije je od leta 2015 v okviru evropskih projektov Horizon2020 in Erasmus+ programov mladim omogočili mednarodna izobraževanja, spletna izobraževanja, mreženje mladinskih delavcev v Srcu Slovenije, orodje za mobilno in digitalno participacijo mladih – OPIN ter nudil podporo ob ustanovitvi novega mladinskega kluba STIK v Lukovici.

Projekti EUth

 (Horizon2020)SEEDs among NEETs (Erasmus+) in STEER (Erasmus+) so nudili mnogoter nabor priložnosti za mlade, mladinske delavce in strokovne sodelavce na področju mladine, da aktivno sodelujejo pri ustvarjanju boljših pogojev za neformalna izobraževanja, mednarodne izkušnje, aktivno participacijo in povezovanja v Srcu Slovenije. V začetku leta 2018, ko se omenjeni projekti zaključujejo verjamemo, da so omenjeni projekti pozitivno vplivali na trend mladih v lokalni skupnosti in njihovo aktivno participacijo v številnih segmentih družbe.

V okviru projekta STEER so se mladinski delavci največjih organizacij v Srcu Slovenije srečali v Lukovici in pod strokovnim vodstvom socialnega pedagoga ter svetovalca z dolgoletnimi izkušnjami s področja prostovoljskega dela in aktivnosti za mlade Saša Kroneggerja, dotaknili pomembnih vprašanj vloge mladinskega dela v družbi, kaj le-ta družbi prinaša in izpostavili številne primere dobrih praks mladinskega dela našega okolja. V okviru projekta so bili prav tako oblikovani spletni moduli neformalnega izobraževanja mladinskih delavcev.

Mladinski delavki iz Kluba litijskih in šmarskih študentov - KLIŠE in Mladinskega kluba STIK iz Lukovice, sta se v okviru projekta SEEDs among NEETs, udeležili pet-dnevnega izobraževanja v bolgarskem mestu Tryavna. Izobraževanje je potekalo z namenom izboljšanja ključnih sposobnosti in spretnosti mladinskih delavcev - uporaba IKT in tujih jezikov, motivacija mladih »NEETs« ter širjenje podjetništva in ekonomskega razvoja mladih. Z omenjenim projektom in spodbujanjem neformalnega učenja je Razvojni center Srca Slovenije sledil zastavljenemu cilju povečanja zmogljivosti in znanj mladinskih delavcev ter prenosa mednarodnih dobrih praks tudi na naše območje.

V treh letih izvajanja projekta EUth »Orodja in nasveti za mobilno in digitalno participacijo mladih po vsej Evropi« je RCSS skupaj z mladimi in mladinskimi organizacijami pripomogel k razvoju spletnega orodja OPIN.ME. Organizirale so se tri delavnice za mlade, ki so poudarjale pomembnost aktivnega vključevanja mladih v lokalni skupnosti ter prednosti eParticipacije. Platformo in mobilno aplikacijo lahko tudi po koncu projekta brezplačno uporabljajo neprofitne javne organizacije iz območja Srca Slovenije. Študentski klub KLIŠE in Mladinski center Litija spletno orodje aktivno uporabljata od septembra 2017, v času trajanja projekta pa so jo uporabljali in testirali tudi v Gimnaziji Litija, Občini Kamnik ter Mladinskem centru AIA MengešNa portalu smo tako objavili 13 projektov, ki so skupaj pridobili 245 koristnih povratnih informacij mladih. V okviru projekta EUth se je na pobudo RCSS Občina Lukovica uspešno prijavila na razpis »OP!N za mlade v okviru katerega so ustanovili Mladinski Klub STIK, ki povezuje mlade in jih vključuje v družbo. 

Oglejte si tudi