Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

SREČANJE PROSTOVOLJK ZASAVJA

V četrtek, 26. 8. 2021, je Zasavska pokrajinska zveza upokojencev, s pokrajinsko koordinatorko Zasavja, gospo Jerico Laznik, organizirala srečanje prostovoljk Zasavja, ki delujejo v projektu »STAREJŠI ZA STAREJŠE«. Poleg koordinatorjev tega projekta, so bili povabljeni tudi predsedniki društev upokojencev Litija, Gabrovka, Šmartno pri Litiji, Zagorje, Trbovlje in Hrastnik. Lokacija je bila čudovita – GOSTILNA PR ČOP na Podkumu.

Zbrali smo se ob 10. uri. Za dobrodošlico so nas postregli z aperitivi, kavo in dvema pogačama: česnovo in skutino. Takoj se je videlo, da bo vzdušje enkratno, saj smo vsi potrebovali druženje, klepet in izmenjavo izkušenj na terenu. Marsikatere prostovoljke so bile v takšni druščini prvič, a so hitro navezale prisrčen stik z vsemi.

Počasi smo se namestili v večnamenski prostor, z vsemi pogoji  PCT ukrepov. Za uvod v dogajanje, nam je zaigral ansambel ZIMZELEN. Ker je bila predsednica Jerica Laznik odsotna, je bilo vodenje v rokah namestnice, gospe Nade Pintar iz Šmartnega pri Litiji. V uvodnem nagovoru nas je pozdravila in bila vesela, da smo se udeležili v tako velikem številu, pa čeprav nismo bili vsi. Prostovoljcem se je zahvalila za nesebično in srčno delo, predvsem v času pandemije, saj so s svojim poslanstvom kljub težkim razmeram nadaljevali in pomagali uporabnikom skozi celo leto. Poudarila je, naj svojo srčnost, izkušnje in dobra dela še naprej delijo med starejše, predvsem tiste, ki so osamljeni in pomoči potrebni. Po njenem nagovoru, je dala besedo vsem predsednikom  društev. Besedo sta dobili tudi vodja projekta »Starejši za starejše« na ZDUS-u, gospa Rožca Šonc, in nekdanja pokrajinska koordinatorka Zasavja, gospa Marjana Bajda.

Ko je bil uradni del zaključen, smo naredili sliko s predsedniki in nato še z koordinatorji. Ansambel nas je povabil, da skupaj vstanemo, si nalijemo prvi kozarček in zapojemo  »Kol'kor kapljic….« In smo, prav vsi tudi zapeli.

Sledila je glasba in kaj hitro smo bili na plesišču. Vzdušje je bilo res enkratno. Pred kosilom, nas je pozdravil kuharski mojster Lojze Čop, nam povedal, kakšno ponudbo imajo in kaj nam je pripravil  za danes, ter nam zaželel prijetno bivanje pri njih.

Po kosilu, pa smo imeli ogled starih objektov, katere je Lojzetova mama, gospa Ija Čop prav iznajdljivo in unikatno preuredila. Na šaljiv način, nam je povedala, kako se je prenove lotila in kakšne zapreke je doživljala.  Stara gostilna služi spominom na zgodovino. V njej so zanimivi artikli iz preteklosti in obilo nagačenih živali na stenah.

Kozolec, kjer so včasih sedeli gostje, je preurejen v »poročno dvorano«, kajti tu so možni tudi poročni obredi in ohceti seveda. Svinjski skedenj, je preurejen v kopalnico s tušem in wc-jem, umivalnikom in prostoru za počitek. Prostor, kjer so včasih shranjali mrvo, pa je nameščeno 7 različnih »lojtrskih« voz in prav vsak je preurejen v posteljo. Na podstrehi tega objekta, pa je dodala več kot 10 skupnih ležišč. Vsi smo se čudili njeni iznajdljivosti. Tudi manjši bazen  je na travniku, ki ga je priredila iz osebnega avtomobila.

Skratka, lokacija za zaključene družbe in prenočitev je enkratna. Vsi presenečeni nad videnim smo se vrnili v večnamenski prostor, kjer nas je čakala sladica, glasba, ples in zabava. Pred odhodom domov, pa smo seveda naredili še skupinsko fotografijo.

Hvala pokrajinski zvezi za zelo uspelo druženje v upanju, da se kmalu spet srečamo.

Marjana Kolar – koordinatorka SZS

Oglejte si tudi