Logo MojaObčina.si
JUTRI
25°C
7°C
NED.
21°C
9°C
Oceni objavo

ONESNAŽENJE CEST

Spomladansko in jesensko obdobje je čas, ko se pričnejo opravljati dela na kmetijskih površinah.

Tako pri kmetijskih delih, posebej pri obdelavi tal, setvi in spravilu pridelkov, pri delu v gozdu, skoraj ni primera, da ne bi s traktorjem, prikolicami ali drugimi stroji na cesto nanesli vsaj nekaj blata. Zemlja se oprime pnevmatik in z njih odpade šele po nekaj sto metrih vožnje po cesti.

Tako onesnažena cesta predstavlja nevarnost za druge udeležence v prometu (posebej izpostavljeni so kolesarji in motoristi), prepovedujejo jo tudi predpisi.

Zakon o cestah (Uradni list RS, št. 109/1048/1236/14 – odl. US, 46/15 in 10/18; ZCes-1) po 5. točki drugega odstavka 5. člena prepoveduje na cestišče javne ceste nanašati blato ali ga kako drugače onesnaževati. Preden se vključi v promet na javni cesti s kolovozne poti, nekategorizirane ceste, individualnega priključka, območja izvajanja del ali druge zemljiške površine, mora voznik odstraniti z vozila zemljo ali blato, ki bi lahko onesnažilo vozišče.

Zagrožena globa za to kršitev je 1.000 eur.

Medobčinsko redarstvo SOU bo v tem obdobju intenzivno izvajalo nadzor nad tovrstnimi kršitvami, zato vam svetujemo, da:

  • pred onesnažen del ceste postavite varnostni trikotnik, ki bo druge udeležence opozoril na previdnost, torej na oviro na cesti,
  • cesto očistite čim prej, vsekakor pa isti dan.

S pravilnim ravnanjem in obnašanjem na cesti zagotavljamo ustrezno prevoznost na čistih cestah in pripomoremo k varni uporabi cest, seveda brez nepotrebnih inšpekcijskih posredovanj.

Zavedajmo se, da na cesti nismo sami!

Skupna občinska uprava Občin Dol pri Ljubljani, Litija, Šentrupert in Šmartno pri Litiji

Oglejte si tudi