Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

SREČANJE ZASAVSKIH PROSTOVOLJCEV V ŠMARTNEM PRI LITIJI

SREČANJE ZASAVSKIH PROSTOVOLJCEV V ŠMARTNEM PRI LITIJI

 

Pokrajinska zveza društev upokojencev Zasavja, ki vključuje društva upokojencev Trbovlje, Zagorje, Hrastnik, Dol pri Hrastniku, Litija, Gabrovka in Šmartno pri Litiji, vsako leto organizira enodnevni izlet za prostovoljce, ki so vključeni v projekt »Starejši za starejše«, kot nagrado za delo v tekočem letu.

 

V letošnjem letu so se odločili, da bolje spoznajo občino Šmartno pri Litiji, zato smo jim kot gostitelji srečanja, 19.9. 2019 pripravili ogled Šmarske cerkve sv. Martina, ogled rojstne hiše dr. Slavka Gruma, Gradu Bogenšperk in predstavili zeliščarsko domačijo Jožice  Bajc Pivec.

Že ob prihodu v Šmartno  sta jih sprejela predsednik DU Šmartno, Boris Žužek in župan občine Šmartno, Rajko Meserko. Po uvodnem pozdravu in županovi predstavitvi občine, smo se odpravili na ogled šmarske cerkve. Župnik nam je zagotovil brezplačen ogled, glede na to, da opravljamo humanitarno dejavnost. Zelo izčrpno nam jo je predstavil direktor Javnega zavoda Bogenšperk, Peter Avbelj.  Z orglami pa nas je pozdravila organistka Marija Celestina. Življenjsko pot dr. Slavka Gruma pa nam je zelo doživeto prikazala naša krajanka in avtorica več knjižnih uspešnic, Ida Dolšek. Po ogledu rojstne hiše dr. Slavka Gruma smo se odpeljali na grad Bogenšperk, kjer smo  se razdelili v dve skupini. Prva se je odpravila na domačijo Jožice Bajc Pivec na ogled njene zeliščarske domačije, druga pa si je z vodičem ogledala grad Bogenšperk, nato pa smo se zamenjali.

Na zeliščarski domačiji smo degustirali domače likerje in čaj iz zdravilnih zelišč. Zelo pozorno smo prisluhnili g. Jožici, ko nam je razlagala o načinu priprave raznih zeliščnih tinktur, prav tako pa tudi ob ogledu  zdravilnih zelišč na njenem vrtu.

Grad Bogenšperk smo si nekateri že večkrat ogledali, predvsem domačini, vendar se stalno dogajajo novosti, ki so bile prikazane pod strokovnim vodstvom vodiča tudi za nas zelo zanimive.

Na koncu smo se odpravili v gostišče Krznar, kjer so nas pričakali naši donatorji, ERSTE CARD kluba, in nam predstavili njihove storitve in ugodnosti, ki izhajajo iz tega. Po predstavitvi nas je čakalo kosilo in pa naš znani harmonikar Pavle Kokalj, ki je popestril zaključek našega srečanja. Skupaj smo zapeli in se tudi zavrteli ob zvokih harmonike.

Na koncu se moramo za uspešno izvedeno srečanje zahvaliti županu občine Rajku Meserku, za prijazen sprejem, prav tako predsedniku DU Šmartno Borisu Žužku, direktorju Zavoda Bogenšperk, Petru Avblju, Idi Dolšek, avtorici knjige o Slavku Grumu, ki je še v nastajanju, Jožici  Bajc Pivec in vsem prostovoljkam iz Šmartna, Gabrovke in Litije, ki so spekle izvrstno domače pecivo.

24.9.2019                                                                                                         Nada Pintar

Oglejte si tudi